.
2011    10    21

Vilniuje atidaroma komiksų skaitykla

artnews.lt

Penktadienį, spalio 21 d., 19.30 val., „Mint Vinetu“ knygyne (Šv.Ignoto g. 16/10, Vilniuje) duris atvers ilgai laukta komiksų skaitykla. VšĮ „Kitokios grafikos“, užsiimančios komiksų kultūros sklaida Lietuvoje, ilgai brandinta idėja materializavosi per kelis mėnesius: pasirodė, kad komiksus skaitančių, juos kuriančių ar tiesiog smalsių žmonių yra tiek daug, kad jų entuziazmo užtenka iš pirmo žvilgsnio neįmanomiems projektams įgyvendinti.

Skaityklą kol kas galima būtų pavadinti gražia pradžia – „Mint Vinetu“ knygyne, kuriame ji įsikūrė, komiksai užima tik vieną lentyną. Tačiau kas dieną knygų vis daugėja ir netrukus viena lentyna nebepagelbės. Komiksai lietuvių, anglų, vokiečių, prancūzų, italų kalbomis į skaityklą atkeliavo įvairiais keliais: daugiausia jų – padovanoti, kažkiek nupirkta už lėšas, gautas per komiksų parodos metu vykusį aukcioną.

Skaityklos tikslas – atskleisti kuo platesnį komiksų kultūros pasaulį, todėl čia bus galima paskaityti pasaulyje garsių grafinių novelių, tokių kaip Marjane Satrapi „Persepolis“, prestižine Pulitzerio premija apdovanota Arto Spiegelmano „Maus“, komiksų zinų, karikatūrų žurnalų, edukacinių knygų ir vaikiškų komiksų. Čia ras ką paskaityti įvairiausių interesų žmonės: besidomintys politinėmis ir socialinėmis problemomis, ieškantys atvirų autobiografinių išpažinčių, besidomintys undergroundo ir trasho judėjimais, su nostalgija prisimenantys „Šluotos“ karikatūras, detektyvų mėgėjai, vaikai ar tiesiog žmonės, ieškantys įdomių grafinių darbų.

Tačiau visko neįmanoma papasakoti, todėl organizatoriai kviečia atvykti į skaityklos atidarymą ir patiems išgirsti, pamatyti, pačiupinėti ir paskaityti. Ir žinoma, prisidėti prie lentynų užpildymo savo namų bibliotekos knygomis.