.
2011    01    25

Ukrainos menininkų parodos „Genofond. Pinakothek“ ir „Context“ ekspozicijų salėse „Titanikas“

artnews.lt

Sausio 29 d., šeštadienį, 17 val. Vilniaus dailės akademijos II a. ekspozicijų salėse „Titanikas“ (Maironio g. 3, Vilnius) atidaroma jaunųjų Ukrainos menininkų paroda „Genofond. Pinakothek“ ir Ukrainos viduriniosios kartos tapytojo Igor Yanovych paroda „Context“. Jaunųjų menininkų parodos kuratorius: Pavlo Gudimovas
.

2010 m. sausio mėnesį Meno centras „Yagallery“  ir parodų kuratorius Pavlo Gudimov inicijavo programą  „Genofond“  („Genofondas“). Ji prasidėjo nuo jauno ir nežinomo Ukrainos meno sluoksnio  tyrinėjimo. Tačiau nebuvo apsiribota vien tik stebėjimu bei katalogavimu, kadangi programa turėjo aktyvią proceso- kūrybos sudedamąją dalį. Metus Pavlo Gudimov individualiai dirbo su kiekvienu programos dalyviu ir iš tiesų atliko meno akademijos dėstytojo vaidmenį. Jis apžvelgė, nurodė bei patarė jauniems menininkams ką skaityti ar žiūrėti, supažindino menininkus su projekto esme bei pasiūlė idėjų pirmajam jų projektui. Nors programa rėmėsi nemaža Meno centro darbo su jaunaisiais autoriais patirtimi (2008-2009 metais ukrainiečiai „naujieji humanistai” Artem Volokitin ir Yuriy Pikul dirbo mokslinį darbą Meno centre, bei buvo įgyvendintos projektų serijos su grupėmis R.E.P. ir SOSka, menininkais Anatoliy Byelov, Dmytro Moiseyev ir Alevtyna Kakhidze), „Genofond“  suvienijo 10 asmenybių iš įvairių meno sričių, turinčių skirtingas istorijas ir patirtis ir yra pirmasis sistemingo ir nuoseklaus bendradarbiavimo su naująja menininkų karta pavyzdys.

Svarbi „Genofond“  dalis yra mokslinė programa, išlaikoma Ukrainos filantropų kontribucijų pagalba. Dėka Oleksander Kaminets, Pavlo Martynov, Dina Sinclair ir Olena Khomenko, programos dalyviai gauna mokslines stipendijas. 
 
„Genofond.

Projektas pradeda savo parodų ciklą Vilniuje ir bus tęsiamas Lvove ir Dniepropetrovske, bei daugelyje kitų miestų ir šalių. „Genofond“ programos ir šios parodos autorius  Pavlo Gudimov apibūdina ją: „Mintis apie parodos pavadinimą man kilo natūraliai, po to, kai aplankiau tris pinakotekas Miunchene. Nepaprastai įdomu yra stebėti naująją menininkų kartą ir atrasti užuominų, sąsajų su klasikiniu Europos menu ir Ukrainos menine tradicija, analizuoti, kaip menininkai naudoja kalbą, suprantamą visame pasaulyje. Emocionalumas, talentas, išradingumas ir seksualumas yra mūsų „Pinakotekos“  komponentai.“

Ši paroda  yra projekto „Jaunojo tapytojo prizas“ (VšĮ Šiuolaikiniai meno projektai), Vilniaus dailės akademijos ir Pavlo Gudimovo meno centro „Yagallery“ bendradarbiavimo pirmasis etapas. Jo metu bus pristatyti „Yagallery“ globojami ir ugdomi įvairių sričių jaunieji Ukrainos menininkai.

Antruoju etapu Ukrainoje, Kijeve, bus pristatyti jaunieji Lietuvos tapytojai („Jaunojo tapytojo prizas“ rinkinys) ir šiuolaikinės Lietuvos tapybos paroda.

Paroda veiks iki vasario 26 d.