.
2015    04    02

Paroda „Fluxus is Fun, Fun is Fluxus“ galerijoje „101“

artnews.lt

atsisiųsti

Balandžio 9 dieną (ketvirtadienį), 18 valandą VDU menų galerijoje „101“ (Muitinės g. 7) duris atvers paroda „Fluxus is Fun, Fun is Fluxus“. Ši paroda – tai išradinga Lietuvos rektorių konferencijos dovana VDU universiteto bendruomenei universiteto atkūrimo 25-ųjų metinių proga.

Bendradarbiaujant su J. Meko vizualiųjų menų centrų galerijoje pristatomi 25 Fluxus eksponatai, kurie įvairiapusiškai atveria Fluxus judėjimo įvairovę. Joje bus galima pamatyti ne tik garsių akcijų fotografijas (pvz., Yoko Ono “Striptizas trims”), žymiąsias Fluxus dėžutes (pvz., Mačiūno dolerių dėžutė, Ay-O “Piršto dėžutė” ir kt.), bet ir keletą šį meninį judėjimą reprezentuojančių filmų. Vienas įdomiausių parodos eksponatų – 1968 metų George’o Mačiūno darbo kalendorius, atskleidžiantis sudėtingą menininko gyvenimo periodą – pastangas įkurti SoHo menininkų kooperatyvą, finansinius sunkumus, problemas su teisėsauga ir t.t.

Parodos kuratorės – VDU meno kuratorystės programos studentės – šia ekspozicija ir kitais ją lydinčiai renginiais ne tik siekia priminti XX a. 7 dešimtmetyje Niujorke gimusio meno judėjimo dvasią bei jo prigimtį, bet kartu ir klausti, ar šiuolaikinei vartotojiškai visuomenei Fluxus idėjos vis dar aktualios ir jei taip, ko Fluxus mus gali išmokyti šiandien?

Lietuvių kilmės menininkas, Fluxus pradininkas ir “krikštatėvis” George Mačiūnas „Fluxpasilinksminimo Fluxmanifeste“ 1965 metais rašė, kad menas įdomus ir smagus yra tuomet, kai yra visiems prieinamas, paprastas ir kasdieniškas. Galbūt šiandien Fluxus “pasilinksminimas” gali būti prisimintas kaip prasminga alternatyva tingiai vartotojiškos visuomenės pramogai? Kaip teigia parodos organizatorės: “Jei klausite mūsų, ar Fluxus aktualus šiandien, mes paklausime Jūsų, ar įsivaizduojate gyvenimą be siurprizo džiaugsmo, nerūpestingumo, žaismės ir spontaniškumo ? „Fluxus is Fun, Fun is Fluxus“ yra kiekvienam iš mūsų skirta instrukcija, rodanti kaip gyventi linksmai”.

Atidarymo dieną lankytojai bus kviečiami praktiškai išbandyti pasilinksminimo ideologiją – išlaisvinti savo kūrybines galias fluxistų pamėgtų instrukcijų kūryboje, į kurią muzikinę įžangą padarys muzikantas Arnas Mikalkėnas.

Paroda veiks iki balandžio 30 dienos, visą šį laikotarpį Fluxus dvasią kurstys lydintieji renginiai:

Balandžio 21 dieną 17 val. VDU Menų fakultete vyks diskusija pavadinimu „Ar Fluxus – vykęs pokštas?“

Balandžio 28 dieną, 17 val. Menų fakulteto kiemelyje organizuojamos Fluxus Olimpinių žaidynių įkvėptos varžybos „Sportas pagal Fluxus“.

Parodos kuratorės – VDU meno kuratorystės programos studentės.