.
2011    07    11

ARTscape parodoje - Pierre Labat ir Tomas Martišauskis galerijoje „Vartai“

artnews.lt

Liepos 15d., penktadienį, 18 val. galerijoje „Vartai“ atidaroma 16-oji tarptautinio projekto ARTscape paroda pristatanti prancūzų menininko Pierre Labat ir lietuvio Tomo Martišauskio kūrybą.

ARTscape – ilgalaikis tarpdisciplininis projektas, jau trečius metus pristatantis buvusių ir būsimų Europos kultūros sostinių savičiausius šiuolaikinio meno atstovus bei jų kūrinius. Šįkart ARTscape supažindins su Prancūzijos šiuolaikiniu menu, kuriam atstovauja vienas perspektyviausių šalies menininkų Pierras Labatas. Kartu su prancūzu naujausią savo projektą pristatys lietuvių menininkas Tomas Martišauskis. Šių menininkų solo parodos yra tarsi du monologai apie skulptūros virsmą bei instaliacijos sąveiką su erdve ir žiūrovu.

Pierras Labatas (g. 1977 m.) – jaunas Prancūzijos menininkas, surengęs parodų tokiose galerijose kaip Palais de Tokyo Paryžiuje, „ACDC“ galerijoje Bordo, „Art-Cade“ Marselyje. 2010-aisiais kūrėjas laimėjo prestižinę rezidenciją Villa Kujoyama (Kijote, Japonijoje).

P. Labatą domina jutiminis santykis su miesto architektūra ir jos sukuriama atmosfera. Menininkas kuria ne tik monumentalias skulptūras viešosiose erdvėse, bet ir architektūrines skulptūros intervencijas galerijose bei muziejuose. Minimalizmo estetikai artimi kūriniai žiūrovą įgalina pasijusti stebėtoju ir dirbtinės aplinkos tyrėju. P. Labato nuomone, sąveika su trimatėmis instaliacijomis paverčia žiūrovą tarpininku tarp skulptūros, erdvės ir laiko.

Parodoje ARTscape: Prancūzija menininkas pristatys du naujus projektus, specialiai pritaikytus galerijos „Vartai“ erdvei. Pagrindinis šių kūrinių raktažodis – „riba“. Atspirties taškais pasirinkęs galerijos erdvės architektūrines detales bei žmogaus kūno proporcijas, P. Labatas instaliacijomis riboja žiūrovo judėjimo galimybes bei regos lauką. Matematiškai apskaičiuotas santykis su erdve palieka vietos individualiai matomos ir nematomos ribos sąvokos interpretacijai.

Instaliacijoms kurti menininkas visada naudoja vietinius išteklius. Parodai pasibaigus, kūriniai išmontuojami, o jų dalys panaudojamos praktiškai. Tokiu būdu iš simbolinio meno pasaulio jie sugrįžta į realųjį ir užbaigia ciklišką kūrybos procesą.

Lietuvių menininkas Tomas Martišauskis (g. 1977 m.) pristatys specialiai šiai parodai sukurtą projektą, nagrinėjantį žmogaus santykį su materija ir erdve postmoderniame pasaulyje. Šiuolaikinėmis technologijomis perkeldamas skulptūrinį objektą į skirtingas medijas, T. Martišauskis ne tik sukuria naujus pirminio objekto pavidalus, bet ir praplečia tradicinės skulptūros sampratą. Nors pirminis objektas parodoje nėra eksponuojamas, jo trimatės, video ir audio „autentiškos kopijos“ tampa atskirais savitų prasmių turinčiais kūriniais. Paradoksalus autentiškumo ir kopijos santykis įgalina pamatyti vis kitokius objekto aspektus: skulptūros interjerą ir eksterjerą, jos garsą, plastiką animuotame vaizde bei struktūriniame piešinyje.

Paroda organizuojama kartu su Prancūzu kultūros centru Vilniuje.
Ekspozicija galerijoje VARTAI veiks iki rusėjo 30d.

Globėja: Vilniaus miesto savivaldybė
Parodos partneriai: Institut Français, Prancūzų kultūros centras Vilniuje
Parodos rėmėjai: Bioderma, Kultūros rėmimo fondas, spaustuvė Sapnų sala, 15min.
Rėmėjai: Lietuvos rytas, Tark Grunte Sutkiene, Bosca, Infoterminalas