.
2015    11    30

Žurnalo „NEU/N” pristatymas ir diskusija apie jaunuosius menininkus Kaune

artnews.lt

NEUN_viz

Gruodžio 3 d. 19 val. Kaune, A. Mapu g. 20 vyks naujo elektroninio žurnalo NEU/N pristatymo renginys ir diskusija „Jaunasis menininkas – limitas, perspektyva, valstybės programa?”

Visuomenės žvilgsnis krypsta į jaunąją kūrybą, laukia iš jos šviežumo, eksperimentų, stiprios nuomonės raiškos, tą priešinant vyresniųjų profesionaliųjų menininkų nusistovėjusiam braižui, išgrynintoms idėjoms. Tačiau kas Lietuvoje yra jaunasis menininkas? Kitose šalyse jo vietoje sutinkamas terminas „kylantis” menininkas (emerging artist), kalbantis apie galimybes, o ne nurodantis, kaip čia, griežtą amžiaus takoskyrą tarp jaunojo ir profesionalaus.

Leidinio misija – paskatinti esamo jaunojo menininko paveikslo pokytį, naują žvilgsnį į jo reprezentaciją, iškelti diskusiją apie jaunojo menininko vaidmenį dabartiniame Lietuvos meno lauke.

Pristatymo metu vyks diskusija leidinio kontekste „Jaunasis menininkas – limitas, perspektyva, valstybės programa?”, ketinanti aptarti jaunojo menininko Lietuvoje sąvoką. Kokią ją matome, žinome, ką ji reiškia oficialiais terminais bei plačiosios ir profesionaliosios visuomenės dalies akyse? Kaip pasikeitė jaunųjų menininkų vertinimas pastaraisiais dešimtmečiais ir metais? Ar vertingiau jaunuosius menininkus išskirti, vadinant juos jaunaisiais priklausomai nuo amžiaus, ar keisti jų pateikimą ir vertinimo riboženklius?

Elektroninį leidinį sudaro pokalbiai su jaunaisiais menininkais Mykole Ganusauskaite, Dominyku Gutausku, Simona Lukoševičiūte, Vitalija Malyško, Luku Mykolaičiu, Akvile Poškute, Povilu Ramanausku, Rosanda Sorakaite, Juste Svirskaite. Devyni požiūriai į kuratorystę, stebėjimą, reprezentaciją, medijavimą, kritiką, profesionalumą, kaitą, užkoduotas žinutes nustato naujas koordinates atsakymų jaunųjų menininkų kūryboje ieškojimams.

Tai pirmasis elektroninio žurnalo leidimas. Jį leidžia Meno vadybos platforma ARTHESIS (www.arthesis.lt), įkurta 2014 m. ir kryptingai dirbanti su jaunaisiais menininkais.