.
2015    11    29

Vladimiro Mackevičiaus paroda „MESS AGE“ galerijoje „Akademija“

artnews.lt

Vladas Mackevicius. Šviesus kelias. 2015

Gruodžio 7 d. 18 val.  Vilniaus dailės akademijos  galerijoje „Akademija“ (Pilies g. 44, Vilnius) bus atidaryta dailininko Vladimiro Mackevičiaus personalinė paroda MESS AGE. Pastaruoju metu  Mackevičius gyvena, kuria ir parodas rengia daugiausia užsienyje.  Ši ilgai laukta solo paroda Lietuvoje rengiama po trijų metų pertraukos:  joje bus pristatyti dar  nerodyti, specialiai šiai parodai kurti objektai, grafikos ir tapybos darbai.

MESS AGE – tai dailininko žinutė. Tai laiškas netvarkai, dvasinėje plotmėje sujauktam laikui. Tai požiūris į klaidingus prioritetus, tai žmogaus analizė laike, tai šypsena skausmui, linkėjimai rytdienai nuo šiandienos. Tai pamąstymų „salotos” apie tai, kas svarbiausia: meilę, gyvybę, šaknis. Taipogi apie karą: vidinį – kupiną prieštaravimų ir neapsisprendimo; ir visuotinį: šaltąjį – informacinį bei fizinį – žudantį.

Parodos kuratorius  dailėtyrininkas Tomas Ivanauskas apie  Mackevičiaus kūrybą teigia: „Pastarųjų dešimtmečių menas darosi nuobodus ir nebestebina, nors ir kuriamas tik tam, kad stebintų, šokiruotų, provokuotų, baugintų. Jį bandoma pateisinti ir pagrįsti įvairiomis teorijomis, koncepcijomis, kurios dažniausiai dar labiau supainioja eilinį žiūrovą. Šiuolaikinis menas yra suprantamas  tik profesionalui, suvokiančiam nūdienius kontekstus, o menas tolsta… Tačiau to tikrai nepasakysi apie menininko Vladimiro Mackevičiaus kūrinius, kurie stebina kiekvieną kartą. Stebina technikų įvairove, tarpdiscipliniškumu, be galo laisva idėja ir puikia jos išraiška; ironišku žvilgsniu į aktualijas, nevengiant ir autoironijos; švelnia, tačiau taiklia socialine provokacija. Jo menas – tarsi žaidimas, neabejotinai įtraukiantis žiūrovą ir priverčiantis jį gilintis, susimąstyti, šypsotis, žavėtis, garsiai nusijuokti. Mackevičius – vienas iš tų menininkų, kuris gyvenimą geria dideliais gurkšniais ir tai labai atsispindi jo be galo įvairiapusėje kūryboje“.

Vladimiras  Mackevičius surengė parodas Prancūzijoje, D. Britanijoje, Šveicarijoje, Italijoje, Ispanijoje, Kinijoje, Rusijoje ir kt. šalyse, jo darbus yra įsigiję muziejai Vatikane, Norvegijoje, Ispanijoje, Rusijoje, Gruzijoje bei Lietuvoje.

Paroda veiks  iki gruodžio 19 d.