.
2015    02    10

Vitalio ir Povilo Čepkauskų paroda „Nomadas” galerijoje (AV17)

artnews.lt

Vitalis ir Povilas Cepkauskai_ Parodos fragmentas

Vasario 17 d., 18 val., galerijoje (AV17) (Aušros Vartų g. 17) atidaroma menininkų Vitalio ir Povilo Čepkauskų paroda „Nomadas”. Ši paroda tai pirmasis lietuvio skulptoriaus, drabužių dizainerio bei juvelyro Vitalio Čepkausko ir jo sūnaus Povilo kūrybinis susivienijimas.

„Nomadas” – asmeniška dueto paroda, kurią įkvėpė menininkus aplankantys  filosofiniai apmąstymai bei surinktos įvairios gyvenimo patirtys. Norai, viltys, ilgesys, pasimetimas, klajonės ir kalbėjimas be metaforų sudėti asambliažuose, kuriuos patys autoriai pavadino „troškimais”. Parodoje pristatomuose kūriniuose apmąstoma žmogaus nomado figūra, atspindėta dvasinio klajoklio, menininko, neturinčio pastovių namų, kasdienių, įprastų maršrutų būsena. Asambliažuose menininkai klajoja po prasmių pasaulį, susikuria savo aplinką, kuri vienu metu yra įtikinamai tikra, į ją galime įžengti, paliesti, patirti, ir kartu dirbtina, neapčiuopiama. Kaip teigia patys autoriai: „Parodoje atitrūkstame nuo įprastos kūrybos, atsisakome akademijų estetikos ir meninio supratimo diktavimo. Tai ką matome yra tikra ir netikra vienu metu. Ši ekspozicija tai filosofinė idėja įgavusi apčiuopiamą kūną”.

Vitalis Čepkauskas yra juvelyras, skulptorius ir drabužių dizaineris. Šio autoriaus darbų išskirtinis bruožas – aukštojo ir populiariojo meno estetikos derinimas. Kūriniuose ryški poparto, žaismingo ir ironiško dada meniniai elementai, derinamos įvairios medžiagos (medis, oda, metalas, stiklas bei panaudoti, „rasti” daiktai, virtę skulptūros objektais). Menininkas parodose dalyvauja nuo 1991 m., personalines parodas rengia Lietuvoje bei užsienyje. Vitalis Čepkauskas galerijoje (AV17) parodą rengia antrąjį kartą.

Povilas Čepkauskas yra grafinis dizaineris ir tatuiruočių kūrėjas, save išbandantis ir kituose menuose, kaip fotografija bei muzika. Kūrybai idėjų menininkas ieško derindamas skirtingų meno sričių kalbas bei gilindamasis į jų kuriamas prasmes, įkvėpimo semiasi filosofijoje, psichoanalizėje bei medijų mene.

Paroda (AV17) galerijoje veiks vasario 17 –  kovo 10 dienomis.