.
2013    06    04

Violetos Bubelytės paroda „Autoportretai“ festivalio PHotoEspaña pagrindinėje programoje

artnews.lt

Violeta Bubelyte

Birželio 4 dieną 20.30 val. „Romantizmo“ muziejuje, Madride (Romanticism museum, Calle San Mateo, 13, 28004 Madrid) atidaroma  Violetos Bubelytės paroda „Autoportretai“. Birželio 5 dieną Madride prasidedančiame tarptautiniame PHotoEspaña festivalyje lietuvės fotomenininkės Violetos Bubelytės kūrybai skiriamas išskirtinis dėmesys.

Lietuvos fotomenininkų sąjungos ir Lietuvos ambasados Ispanijoje pastangomis, šios kūrėjos individuali paroda „Autoportretai“ įtraukta į pagrindinę festivalio programą. Be to, vienas iš V.Bubelytės darbų tapo pagrindine festivalio iliustracija – jis naudojamas plakate, katalogo viršelyje, programose, kvietimuose.

„Esame patenkinti, kad lietuvės menininkės kūryba užėmė tokią svarbią poziciją PHotoEspaña  festivalyje“, sako Lietuvos ambasadorė Ispanijoje Audra Plepytė. Diplomatė pažymėjo, kad Lietuva  – viena iš nedaugelio užsienio šalių, kurių ambasados užmezgė tokį glaudų bendradarbiavimą su festivaliu.

Pasak Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmininko Jono Staselio, dalyvavimas viename stambiausių Europoje meninės fotografijos festivalių – didelė garbė, sėkmė ir džiuginantis Violetos Bubelytės kūrybos pripažinimas. Tuo pačiu tai ir Lietuvos fotografijos įvertinimas. „Fotomenininkės V.Bubelytės paroda taip pat yra puiki galimybė Ispanijos ir tarptautinei publikai artimiau susipažinti su daugiametes tradicijas turinčia Lietuvos fotografija, kuriai atstovauja saviti autoriai, ne tik įdomūs šiandien, bet ir svarbūs fotografijos istorijai“, tvirtina sąjungos pirmininkas.

V.Bubelytės paroda „Autoportretai“, kurią sudaro 1981-2003 metais sukurti darbai, pristatoma Madrido centre įsikūrusiame ir populiariame nacionaliniame Romantizmo muziejuje. Parodos atidarymas rengiamas birželio 4 dienos vakare, ji veiks iki rugsėjo 15 dienos. Kuratorius – Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyriaus vadovas Gintaras Česonis.

Šį rytą vykusioje spaudos konferencijoje Festivalio kuratorius Gerardo Mosquera žurnalistams pristatydamas parodą pabrėžė, jog tai yra išskirtinė, vienetinė paroda: „Tai ne tik kūnas, fotografijose atskleidžiama individualybė, vidinis pasaulis“. Vienas iš žurnalistų paklausė ar fotografijos buvo kurtos norint ignoruoti laikmečio draudimus, ar tai kalba apie prarastą viltį. „Draudimai man nerūpėjo, o fotografijos yra apie ieškomą, bet dar nerandamą viltį“, atsakė Violeta Bubelytė.

PHotoEspaña festivalis rengiamas kasmet nuo 1998, jis yra pripažintas pasaulyje kaip vienas iš reikšmingiausių tarptautinių fotografijos forumų.