.
2009    10    12

Vilnius COOP kviečia į Joannos Warszos paskaitą apie Vilnių - prarastąją gimtinę

artnews.lt

coop

Vilnius COOP: trūkiai, fikcijos ir praktikos  viešų paskaitų ir filmų peržiūrų ciklas yra  X Baltijos tarptautinio meno trienalės „Miesto istorijos” dalis. Šio ciklo renginiai vyksta kiekvieną trečiadienį 19 val. patalpose (Gedimino pr. 27) ir kitose Vilniaus vietose nuo rugsėjo 9 d. iki lapkričio 19 d.

Spalio 15 d., ketvirtadienį, 19 val. Mykolaičio-Putino g. 4 (šalia Vilniaus santuokų rūmų), Norvegijos ambasadoriaus rezidencijoje vyks Joannos Warszos Autobiografinė paskaita-performansas apie Vilniaus, kaip prarastos gimtinės, įvaizdį ir lenkų kolonializmą.

Joannos Warszos šeima kilusi iš Vilniaus: ji išvyko iš miesto 1945 m. vadinamaisiais repatriacijos traukiniais, kuriais Vilniaus gyventojai lenkai po II-o pasaulinio karo pasitraukė į Lenkiją. Ši specialiai Miesto istorijoms paruošta autobiografinė paskaita vyks name, kuriame seniau gyveno Joannos šeima, – dabar čia įsikūrusi Norvegijos ambasadoriaus Gilio Steinaro rezidencija. Joanna Warsza pasakos apie savo asmeninį santykį su Vilniaus, kaip prarastos gimtinės, įvaizdžiu, sąmoningus apsnūdusio panslavizmo žadinimo procesus, sąvoką „tuteišis“ (t. y. esantis iš čia) ir diskusijos apie lenkišką-lietuvišką praeitį ir dabartį trūkumą. Net ir šiandien tarp Varšuvos ir Vilniaus nėra tiesioginio traukinio.

Paskaitą remia Norvegijos ambasada.

Registracija iki spalio 14 d. el. paštu: lina.michele@gmail.com. Vietų skaičius ribotas.


Joanna Warsza
yra performatyviųjų ir vizualiųjų menų kuratorė ir režisierė, gyvenanti Varšuvoje. Ji vadovauja Lauros Palmer fondui, organizuojančiam viešas akcijas ir konceptualius įvykius, balansuojančius tarp realybės ir fikcijos. Paskutinieji jos kuruoti projektai – meno akcijos X-ojo jubiliejaus stadiono Varšuvoje griuvėsiuose ir buvusiame Varšuvos gete (pastaruoju kritikuojamos jaunųjų izraeliečių kelionės į Lenkiją). Ji domisi suvokimo poslinkiais, neišsakomais ir trumpalaikiais dalykais. Joanna Warsza bendradarbiavo su Pompidou centru, Štutgarto menininkų namais, Belluard’o festivaliu, Varšuvos MOMA, PERFORMA NY, Berlyno The Building, Kijevo CCA, Stokholmo Marabouparken ir Varšuvos Nowy Teatr. Ji sudarė leidinį Stadionas X: vieta, kurios nebuvo (Stadium X – A Place That Never Was, 2008).

Projektą Vilnius COOP: trūkiai, fikcijos ir praktikos remia Lietuvos Kultūros ministerija, IFA (Institut fuer Auslandsbeziehungen), Šveicarijos kultūros rėmimo fondas Pro Helvetia, Lenkų institutas Vilniuje.