.
2008    12    07

"Vilniaus meno scena po 2000" Rygoje

artnews.lt
Ekspozicijos vaizdas

Ekspozicijos vaizdas

Latvijos nacionaliniame dailės muziejuje penktadienį atidaryta lietuvių menininkų paroda pavadinimu „Vilniaus meno scena po 2000 m.“ Tai viena didžiausių savo apimtimi šiuolaikinio Lietuvos meno ekspozicijų kaimyninėje šalyje. Ilgiau nei mėnesį vyksiančioje parodoje dominuos skulptūra bei tapyba, jas papildys fotografijos ir video kūriniai. Lietuvos šiuolaikinio meno pristatymą Rygoje inicijavo Lietuvos institutas kartu su Latvijos nacionaliniu dailės muziejumi. Parodos kuratorė – Rygos šiuolaikinio meno muziejaus internacionalinės meno tarybos narė dr. Raminta Jurėnaitė.

900 kvadratinių metrų „Arsenals“ salėje eksponuojami 22 autorių, gyvenančių ir dirbančių Vilniuje, kūriniai. Šalia vyresnės kartos žinomų kūrėjų pristatomi ir jaunų, neseniai Vilniaus dailės akademiją baigusių, autorių darbai. Visi jie aktyviai dalyvauja tarptautiniame meniniame gyvenime, taigi darbuose atsispindės naujausios meno kryptys ir tendencijos.
„Tai pirmoji tokio masto Lietuvos šiuolaikinio meno paroda Rygoje per visus mūsų šalies nepriklausomybės metus. Todėl tikimės, kad Vilniaus meno scenos gyvybingumą ir įvairovę atskleidžianti ekspozicija bus įdomi ne tik latviams, bet ir Rygos miesto svečiams. Netgi galima sakyti, kad ši paroda – tarsi netiesioginis kvietimas, paskatinimas atvykti į Lietuvą 2009-aisiais, kai Vilnius taps Europos kultūros sostine,“ – apie parodos svarbą kalba jos kuratorė dr. Raminta Jurėnaitė.
Sukurtose meno erdvėse išnyks ribos tarp tradicinių meno sričių ir naujų medijų. „Arsenal“ salės erdvės labai didelės ir aukštos. Tai įtakojo, kad ekspozicijoje bus rodomos didelio formato skulptūros, drobės ir instaliacijos.
Kuriant parodos koncepciją ir pasirenkant autorius bei kūrinius buvo kruopščiai išanalizuota, kokios lietuvių šiuolaikinio meno parodos po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo jau buvo surengtos Latvijoje. Taip buvo siekiama išvengti pasikartojimo.

Lietuvos menininkų darbų pristatymas yra parodų serijos, kurioje dalyvauja Latvija, Lenkija ir Rusija, dalis. Todėl buvo aplankytos ir išanalizuotos toje pačioje salėje jau įvykusios lenkų (2007 m.) ir rusų (2008 m.) parodos. Taigi lietuviškoje ekspozicijoje išlaikytas dialogas su kitų šalių pristatymais, išryškinant bendrumus ir skirtumus tarp Lietuvos, Latvijos, Lenkijos ir Rusijos meno scenų.

Alfa.lt informacija