.
2008    11    09

Vilmanto Marcinkevičiaus personalinė paroda Danijoje - Identitetas

Boris Symulevič

Šeštadienį, lapkričio 1-ąją, 14 val. buvusioje Roskildės dujų gamykloje „Roskilde Gasværk“, šiuolaikinio meno galerijoje Galleri NB (http://roskilde.gallerinb.com/) atidaroma žinomo lietuvių menininko, tapytojo Vilmanto Marcinkevičiaus paroda Identitetas, kurioje bus pristatyti naujausi dailininko tapybos darbai, 5 naujų akvatintų ciklas bei naujai išleista knyga pavadinimu Identitetas.  Parodą atidarys LR ambasadorė Danijos Karalystėje Rasa Kairienė ir Roskildės kultūros komiteto pirmininkas Evan Lynnerup.

Daugiau nei dešimtį metų su dailininku bendradarbiaujanti galerija Galleri NB nuolatos rengia parodas, kuriose pristato įžvalgumu pasižyminčio, perprantančio žmonių slapčiausias mintis, svajones, džiaugsmus ir rūpesčius menininko darbus. Vilmanto darbai pasižymi daugialypumu, tačiau visuomet turi vieną pagrindinę temą, per kurią menininkas išreiškia save tapybos pagalba. Vilmantas tapo pasiduodamas akimirkos nuotaikai, įsigyvendamas į ją – tai suteikia jo darbams tam tikro gylio, kviečia žiūrovą savianalizei, kuri yra būtina tam, kad visi galėtume kurti savąją tapatybę.

Ilgametė pažintis su Vilmanto tapyba padėjo pamatus daugybei Galleri NB surengtų parodų ne tik Danijoje, bet ir kitose užsienio šalyse, kurių pirmoji pristatoma tapatybės tema. Šia menininko paroda ir bus paminėtas menininko glaudaus bendradarbiavimo su Danija dešimtmetis. Nuo šiol visos ateityje planuojamos rengti parodos turės vis naujas temas.

Parodai atrinktus, naujai sukurtus darbus vienija tapatybės tema. Galerijos leidykla taip pat ką tik išleido ir retrospektyvinę, gausiai iliustruotą Vilmanto knygą, kurioje apžvelgiama menininko pastarųjų dešimties metų kūryba. Joje galima rasti meno istorikės ir kuratorės Ingeborg Bugge parašytą kerinčiai įdomų straipsnį apie menininko kūrybą pavadinimu  AMO, ERGO SUM –  apie  meilę  ir tapatybę Vilmanto kūryboje.

Knygoje taip pat minimas ir penkių akvatintų ciklas, kurį specialiai šiai parodai menininkas sukūrė garsiosiose švedų grafikos meno dirbtuvėse Atelje Larsen. Šie penki darbai, kurių kiekvienas spaudžiamas keturiasdešimčia vienetų, buvo kuriami nuo 2008 m. birželio mėnesio, jų unikali specifika prisideda prie Vilmanto, kaip tarptautinio lygio menininko, įvaizdžio kūrimo.

Lietuvos publikai atskirai pristatyti nereikia. Jis – vienas žymiausių šiandienos menininkų, (dar tituluojamas “karališkuoju dailininku”), kurio kūryba mėgstama ir vertinama tiek Lietuvoje, tiek užsienyje, o labiausiai – Danijoje. Menininkas, glaudžiai bendradarbiaudamas su Danijos galerijomis, jau dešimtmetį garsina Lietuvos vardą Danijos kultūriniuose sluoksniuose bei plačiojoje visuomenėje. Vilmantas (g. 1969), baigęs Vilniaus dailės akademiją, dirbo ir kūrė Vilniuje, aktyviai rengė parodas bei organizavo tarptautinius meno projektus tiek Lietuvoje, tiek užsienyje, yra surengęs nemažai savo personalinių parodų JAV, Vokietijoje, Švedijoje, Danijoje. Vilmantas yra ir garsių oficialių ir privačių asmenų portretų autorius. Vienas garsiausių jo portretų yra 2004 metų princo Joakimo ir princesės Aleksandros atvaizdas. Sąraše taip pat rašytojas  Leif Davidsen, pirmojo pasaulio IT instituto Londone įkūrėjas Peter Kirstein.

Parodą rengia galerija Galleri NB, bendradarbiaujant su LR ambasada Danijoje, o ją remia LR Kultūros ministerija ir Šiaurės Ministrų Tarybos informacijos biuras Vilniuje.
Paroda Identitetas veiks iki lapkričio 29 d.

Liana Ruokytė-Jonsson
LR kultūros atašė Danijoje, Islandijoje ir Norvegijoje