.
2015    01    14

VDA Nidos meno kolonijos kvietimas teikti paraiškas reziduoti 2015/2016 m. ir atlikti praktiką

artnews.lt

photoby-Natacha-Paganelli-Liminal-dome-Nida-Art-Colony

Paraiškos reziduoti tarp 2015 birželio – 2016 gegužės priimamos iki 2015 m. vasario 15d.

Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonija (toliau – NMK) skelbia kvietimą teikti paraiškas pradedantiems ir patyrusiems menininkams, dizaineriams, architektams, kuratoriams ir menotyrininkams/meno kritikams/rašytojams/filosofams 2015-2016 m. reziduoti Baltijos jūros pakrantėje, Kuršių nerijos nacionaliniame parke.

NMK rezidencijos tinkamiausios ieškantiems ramybės ir profesinės paramos,  reikalingos kritiniam mąstymui, kūrybiniam procesui, tyrimams, eksperimentams, meno kūrinių produkcijai, mainams ir bendradarbiavimui su kitais menininkais, o taip pat tiems, kuriems reikia didelės studijos ar įspūdingos atviros erdvės – kolonija yra įsikūrusi vos už 600 m nuo smėlio kopų ir Baltijos jūros pakrantės. Rezidentams gali būti naudingi ir susitikimai su vizituojančiais dėstytojais ir studentais bei galimybė naudotis daugiau negu 10-čia įvairių dirbtuvių Vilniaus dailės akademijoje, Vilniuje.

Nidos meno kolonijoje yra visos gyvenimo ir socialinės sąlygos, būtinos reziduojantiems menininkams. Kiekvieną iš penkių rezidencijų sudaro dviaukštė 65 kv. m. erdvė su visais būtinais patogumais.

Kolonijos naujos erdvės ir įranga

Kolonija per metus priima apie 50 rezidentų (~85% iš jų užsieniečiai), taip pat rengia parodas, publikacijas ir švietimo renginius ir veiklas. 2015 m. spalį bus baigta antrojo Nidos meno kolonijos pastato rekonstrukcija: jai pasibaigus Kolonijos plotas padvigubės ir duris atvers naujas padalinys: Nidos doktorantų mokykla. Naujame pastate bus 200 kv. m. parodinė erdvė (baltas kubas / juodoji dėžė), studijos ir performatyviųjų menų atstovams reikalingos erdvės bei profesionali garso ir apšvietimo įranga. Doktorantų mokyklos projektą bendrai su VDA Nidos meno kolonija rengia Aalto universitetas (Helsinkis, Suomija). Doktorantūros projekte dalyvaus ir kitos akademijos ir universitetai. Šios mokyklos tikslas yra plėtoti doktorantūros studijas humanitariniuose moksluose ir meno studijų (meninio tyrimo) srityje, taip pat rengti intensyvius kursus ir rezidencijas doktorantams. Visomis naujomis erdvėmis bei įranga (garso ir vaizdo laboratorija) galės naudotis ir rezidentai.

Daugiau informacijos apie NMK vykdomas veiklas rasite NMK Facebook paskyroje ir skiltyse „Projektai“ bei „Parodos“ nidacolony.lt tinklapyje. Jei norite geriau suprasti ir pajusti kolonijos gyvenimo ritmą bei susipažinti su čia rezidavusių menininkų darbais, kviečiame pavartyti kas pusmetį leidžiamą Nidos meno kolonijos žurnalą.

Teikiant paraiškas prašome vadovautis paraiškų teikimo tvarka.

KVIETIMAS TEIKTI PARAIŠKAS REZIDUOTI 2015 m. birželio – 2016 m. gegužės mėnesiais

Rekomenduojama rezidencijos trukmė – 2 mėnesiai; galima rezidencijos trukmė – nuo 1 iki 4 mėnesių.

Rezidencijų atmosfera ir intensyvumas skiriasi priklausomai nuo gamtos sąlygų ir reziduojančios menininkų grupės sudėties. Rinkdamiesi reziduoti tinkamą laiką, apsvarstykite, kokie yra Jūsų asmeniniai ir projekto poreikiai: vasarą Nida virsta aktyviu kurortiniu miesteliu; nuo birželio pradžios iki liepos vidurio bei visą rugsėjį pagrindiniame Kolonijos pastate šurmuliuoja į praktiką atvykę Vilniaus dailės akademijos meno, architektūros ir dizaino studentai; nuo spalio iki balandžio čia galite mėgautis vienatve, kurią sutrikdys tik retkarčiais atvykstantys meno profesionalai arba studentai, atvykstantys trumpalaikėms kūrybinėms dirbtuvėms.

Šiuo metu Nidos meno kolonija stipendijų neteikia; atrinktiems kandidatams pageidaujant, išsiunčiamas laiškas ar rekomendacija, galinti pasitarnauti individualioms stipendijos paieškoms. Studijos ir gyvenamojo ploto nuoma yra 400 EUR/mėn (spalio-gegužės mėnesį rezidentams lietuviams taikoma 300 EUR/mėn kaina, kitą dalį nuomos padengia NMK), į nuomą įskaičiuoti visi komunaliniai mokesčiai, naudojimasis kolonijos turima technine įranga, Wi-Fi, bendrosiomis erdvėmis ir dviračiais.

KURATORIŲ PASIŪLYMAI

Tebegalioja kvietimas kuratoriams, kurie galėtų pasiūlyti ir įgyvendinti teminės rezidencijos projektų Nidos meno kolonijoje arba kuruoti buvusių bei dabartinių rezidentų darbų parodą. Daugiau informacijos – NMK tinklapio skiltyje „Curated Residencies“.

KVIETIMAS ATLIKTI PRAKTIKĄ

NMK ieško praktikanto(-ės), kuri(s) galėtų padėti įgyvendinant NMK menininkų rezidencijų programą užimdamas kuratoriaus ar vizualinės komunikacijos asistento pareigas. Daugiau informacijos rasite skiltyje „Internships“.

Jeigu turite galimybę praktiką atlikti nuo šių metų vasario pirmos dienos, nedelskite! Praktikos trukmė – bent keturi mėnesiai.

Visas paraiškas prašome siųsti elektroniniu paštu  info@nidacolony.lt, laiško temos laukelyje įrašant raktinį žodį (rezidencija, kuratorinis pasiūlymas, praktika).

NMK informaciniai partneriai: www.echogonewrong.com, www.artnews.lt, www.neringafm.lt

Iliustracijoje: „Ribinis kupolas” yra menininkų Anna Romanenko, Gabriel Hensche ir Björn Kühn (Vokietija) projektas, sukurtas teminės rezidencijos „Techno ekologijos” metu 2014 m. gegužės mėnesį. Daugiau apie projektą: www.liminaldome.com. Nuotrauka: Natacha Paganelli.