.
2013    01    18

VDA Nidos meno kolonija kviečia į rezidencijas 2013 m. su stipendijomis apie techo-ekologijas ir kritinį turizmą

artnews.lt

symposium_2012_05_18_spacewalk next to Nida Art Colony

Nidos meno kolonija kviečia Lietuvos ir užsienio menininkus, dailėtyrininkus, kuratorius, dizainerius ir architektus teikti paraiškas rezidencijoms Nidoje ir Sierre (Šveicarijoje) 2013 metais. Kviečiame į individualias rezidencijas laisva tema (be stipendijų) ir temines rezidencijas, orientuotas į konkrečias temas: kritinį turizmą ir techno-ekologijas (su stipendijomis).

Kreipimosi terminas: 2013 vasario 15 d.

Šiais metais NMK siūlo:
•     Šešias individualias rezidencijas birželį-gruodį Nidoje (be stipendijos, studijos kaina birželį-rugsėjį 1423 Lt/mėnesį, spalį-   gruodį 1078 Lt/mėnesį; trukmė nuo 1 iki 4 mėnesių).

•    Temines/kuruotas rezidencijas Nidoje (kovą-balandį, birželį-liepą arba lapkritį-gruodį, 1-2 stipendijos Lietuvos menininkams). Tema – TECHNO-EKOLOGIJOS: KULTŪRINIS, SOCIALINIS IR EKOLOGINIS TVARUMAS NERINGOJE (projekto Techno-ecologies dalis, partneris RIXC, www.rixc.lv). Tuo pačiu metu bendradarbiaudami kurs 4 rezidentai (menininkai, kuratoriai, mokslininkai, tyrėjai, aktyvistai). Raktažodžiai projekto pasiūlymui: jūros šiukšlės/lobiai, nacionalinis parkas, judančios ir mirusios kopos, paukščių ir poilsiautojų migracija, dirbtinė gamta, žmogaus ir smėlio sukurtas kraštovaizdis, briedžiai, elniai, šernai ir kormoranai, žvejyba, grybavimas ir uogavimas, tvarusis transportas ir energijos gamyba. Bus galimybė sukurtus kūrinius pristatyti tarptautinėje parodoje Rygoje per festivalį Art+Communication 2013. Kuratorius Vytautas Michelkevičius (LT). Daugiau apie projektą www.nidacolony.lt/en/projects/techno-ecologies

•    Temines/kuruotas rezidencijas Sierre (Alpių kurortas), Šveicarijoje (kovą-balandį arba rugsėjį-spalį, 2 stipendijos Lietuvos menininkams), ir temines/kuruotas rezidencijas Nidoje (bet kada tarp birželio-lapkričio, 1-2 stipendijos Lietuvos menininkams). Tema – KRITINIS TURIZMAS (projekto On Hosting and Displacing (Apie svečiavimąsi ir perkėlimą) dalis, partneris Ecole Cantonale d’Art du Valais (Valė kantono aukštoji meno mokykla, Šveicarija), www.ecav.ch). Raktažodžiai projekto pasiūlymui: atokumas, turistiniai stereotipai, vietos tapatybė, kultūrinis nomadizmas, (n)ostalginis turizmas, centrai periferijoje, keliaujančios kolonijos,  turistinė popkultūra, turistinio žvilgsnio galia, meniniai tyrimai, post-romantizmas, sezoniškumas, menininkas kaip turistas, poilsis kaip kūryba, alpinis ir jūrinis brizas. Planuojamas šio dvimečio projekto leidinys ir galimybė jame pristatyti savo meninį tyrimą ir kūrinius. Kuratoriai: Federica Martini (CH), Petra Koehle (CH), Vytautas Michelkevičius (LT). Daugiau apie projektą www.nidacolony.lt/lt/projektai/on-hosting-and-displacing

Stipendijos: ~2000 Lt/mėnesį + apgyvendinimas + kelionė + medžiagos (pagal projekto pobūdį ir galimybes). Stipendijas skiria  ES programa Kultūra 2007-2013, Šveicarijos menų taryba Pro Helvetia (www.prohelvetia.ch), Šiaurės-Baltijos mobilumo programa (www.kknord.org), Neringos savivaldybė (www.neringa.lt). Neringos savivaldybės stipendininko rezidencijos trukmė 1 mėnuo, kitų – 2 mėnesiai.

Šiuose projektuose dalyvausite kartu su užsienio menininkais, todėl būtina susikalbėti angliškai. Rezidencijoje Šveicarijoje galima susikalbėti ir prancūziškai. Vienu metu Nidos meno kolonijoje reziduoja nuo 5 iki 15 menininkų (priklausomai nuo metų laiko).

Paraiškos formas rasite www.nidacolony.lt/lt/rezidenciju-programa/paraiskos-atranka. Kartu su paraiška pateikite gyvenimo aprašymą ir portfolio. Viską siųskite adresu info@nidacolony.lt, temos laukelyje nurodydami pasirinktą rezidencijos tipą.

Pagrindiniai atrankos kriterijai: portfolio kokybė, menininko patirtis atitinkamoje tematikoje ir projekto pasiūlymo kokybė. Rezidentus atrinks projektų kuratoriai kartu su Nidos meno kolonijos taryba.

Daugiau apie NMK rezidencijų programą, patalpas ir įrangą www.nidacolony.lt, vytautas@nidacolony.lt, rasa@nidacolony.lt  ir Nidos meno kolonijos žurnale.