.
2014    12    15

Tomo Grunskio ir Dariaus Čiutos paroda - projektas „PARAmetras“ / pararchitektūrinė rykštė VDA „Titanike“

artnews.lt

Document2

Gruodžio 18 d., ketvirtadienį, 17:00 val., Vilniaus dailės akademijos parodų salėse „Titanikas“, I aukšte (Maironio g. 3) atidaroma architektų Tomo Grunskio ir Dariaus Čiutos paroda – projektas „PARAmetras” / pararchitektūrinė rykštė. Parodos atidarymo metu įvyks projekto autorių garso perfomansas.

Projektas „PARAmetras” / pararchitektūrinė rykštė- tai garso ir architektūros tarpdalykines menines praktikas apjungianti interaktyvi instaliacija. Jo autoriai – architektai Tomas Grunskis ir Darius Čiuta.

Projektą apibrėžia šie postulatai:

1.Priešdėlis „para“ reiškia „neva tai“;

2. Pararchitektūra = metrai  /  metrai = parametrai. Architektūra paversta paprastam žmogui ir statybininlui suprantama kalba yra išreiškiama metrais. (Kvadratiniais, kubiniais). Panašiai architektūra apibrėžiama galiojančiuose įstatyminiuose aktuose – STR. Šių apibrėžimų esmė – parametrinis statybos procesų ir rezultatų reguliavimas, kuriuose yra paskendusi ir šiuolaikinė architektūra. Būtent tokia – metrinė architektūros samprata dominuoja šiandien. Visa kita architektūra ir jos sampratos yra “para” lygmenyje arba užribyje, nes negali būti išreiškiamos efektyvumu ir produktyvumu  – kvadratiniais metrais ir daugeliu atveju vertinama kaip „neva tai kažkas“.

3. Para-metrai = nematerija = “ex nihilo”   – tai kūryba iš nieko ir Architektūros kilmė iš idėjos.

4. Nematerija kuri egzistuoja fiziškai = tai yra garsas. Garsas yra materialus tiek pat, kiek materiali yra mintis. Jis nesveria, bet veikia.

5. Garsas yra parametrinis. Garso atsiradimą, suvokimą, plitimą ir išnykimą nulemia konkretūs impulso, erdvės, tankio, bangos ilgio ir kiti parametrai;

6. Parametrinė yra architektūra per ce. Erdvėje sklinda garsas ir tai jau yra architektūra; Erdve slenka šėšėlis ir tai jau yra architektūra. Ir viena, ir kita yra apibrėžta parametrais… ir ribomis, kurioje architektūra vyksta. Be šių konteksto parametrų architektūra tampa metrine.

7. Architektūros būvio konfliktiškumas išreikšas objektu – instaliacija.  Jos prigimties – sacrum ir profanum konfliktas perteikiamas objektu – instaliacija, kuri yra mechaniškai judanti metrinė rykštė – metalinė liniuotė. Ji judėdama grindimis skleidžia garsą.

Paroda veiks iki 2015 m. sausio 17 d.