.
2014    10    30

Tomo Daukšos paroda „3“ LTMKS projektų erdvėje „Malonioji 6“

artnews.lt

tomas-dauksa

Lapkričio 8 d. 18 val. LTMKS projektų erdvėje „Malonioji 6“ (Malonioji g. 6, Vilnius) atidaroma Tomo Daukšos paroda „3“.

 Parodoje „3“ dekonstruoju pseudomokslinio mito kūrimo strategiją. Pritaikydamas mokslo populiarinimo laidose apie paranormalius reiškinius naudojamą pasakojimo kūrimo klišę, jungiu tris naratyvines sistemas (vieną nuo kito galimai savarankiškus pasakojimus) į bendrą hibridinę sistemą.

Šiuo atveju parodoje naudoju pasakojimą apie miške rastus ant žemės susuktus lizdus/guolius, pasakojimą apie sniego žmogų (kuris galėtų tapti lizdų atsiradimo aiškinimu, arba lizdai galėtų tapti sniego žmogaus egzistavimo įrodymu) ir pasakojimą apie niekuo su ankstesniais pasakojimais nesusijusį artefaktą (kurio funkcija – nukreipti dėmesį nuo bendroje naratyvo sistemoje atsirandančių neatitikimų). Iš esmės kiekvienas pasakojimas galėtų būti pakeistas kitu formaliai sistemos nekeičiančiu pasakojimu ir nepakeisti parodos esmės (pavyzdžiui: sniego žmogus galėtų būti pakeistas miške besislapstančiu politiniu pabėgėliu).

Tokią naratyvinę sistemą būtų galima parašyti formule: x+y+z=t, kur x – pasakojimas iš/apie tikrovę, kurį galima patikrinti, y – pasakojimas apie tai, ko duotu momentu negalima įrodyti arba patikrinti, z – dažniausiai moksliškai tikslus/patikimas pasakojimas naudojamas maskuoti bendroje sistemoje atsirandančias spragas, t – nauja hibridinė pasakojimo sistema, turinti skirtingą istoriją nuo x, y ir z pasakojimų. – teigia parodos autorius.

Tomas Daukša 2014 m. baigė tapybos magistro studijas Vilniaus dailės akademijoje. Studijų metu dirbo su uždaros loginės sistemos idėja, kūrė darbus, kurių viena dalis priklauso nuo kitos, tai yra neturi tiesioginio priežastinio ryšio su kūrinio išore (pavyzdžiui: a yra todėl, kad b, b – todėl, kad a). Šiuo metu studijuoja doktorantūrą Vilniaus dailės akademijoje ir pradeda dirbti su iš pusiausvyros išvestomis bei hibridinėmis sistemomis.

Paroda veikia 2014 m. lapkričio 8-15 d. trečiadieniais ir šeštadieniais 18-20 val. arba iš anksto susitarus tel. 868476975