.
2014    11    28

Nauji artėjančios XII Baltijos trienalės renginiai

artnews.lt

unnamed

Šį savaitgalį Šiuolaikinio meno centras kviečia į tris XII Baltijos trienalės renginius, kuriuos pradės ŠMC kino salėje vyksiantis susitikimas su Piotru Bosackiu ir jo filmų peržiūra. Taip pat laukiame jūsų trienalės rėmuose organizuojamos serijos „Elemento farmakokinetika“ įvykiuose – TJ Demos paskaitoje „Radiacijos nekropolitika“ ir pokalbių sesijoje-skambučių centre „Pasaulis, kuriame randamės“.

Susitikimas su Piotru Bosackiu ir jo filmų peržiūra

Lapkričio 28 d., penktadienį, 18 val. ŠMC kino salėje

Poznanėje gyvenančio ir dėstančio menininko Piotro Bosackio 2010 m. filmas „Drakula“ šiuo metu rodomas pilotinėje XII Baltijos trienalės parodoje „Prototipai“. Menininkas tvirtina, kad šis filmas – tai komedija, tačiau jame nesunku išgirsti ir nuoširdų bandymą paaiškinti, kaip veikia pasaulis. Filme pristatoma „žmogaus forma“ ir juslės, kurioms paaiškinti pasitelkiamos fizikos, chemijos ir biologijos žinios pramaišiui su filmo autoriaus asmeniniais pastebėjimais ir anekdotais iš jo patirties.

Susitikime ŠMC kino salėje Piotr Bosacki pristatys keletą naujų savo filmų ir atsakys į publikos klausimus. Renginys nemokamas. Pokalbiai lenkų kalba bus verčiami.

Radiacijos nekropolitika. Meno istorijos TJ Demos paskaita

Lapkričio 28 d., penktadienį, 20 val. ŠMC kino salėje

 

Šioje paskaitoje TJ Demos kalbės apie atominį režimą ir jo santykį su valstybės įtaka gyvenimo ir mirties valdymui. Paskaitoje bus aptariamos menininkų spekuliacijos katastrofos politikos, masinio naikinimo ir posthumanistinės ontologijos temomis, analizuojami menininkų darbai Černobilio ir Fukushimos katastrofų bei radiacijos temomis, plėtojamos filosofų mintys apie išnykimą ir pasaulį be mūsų.

Paskaita parengta pagal medžiagą, surinktą TJ Demoso knygai „Menas ir ekologija“, kuri pasirodys netrukus. T.J. Demosnuo 2005 m. dėsto Londono universitetinio koledžo Meno istorijos fakultete. 2015 m. pradžioje TJ Demos užims naują profesoriaus poziciją Santa Cruz miesto Kalifornijos universiteto meno istorijos ir vizualios kultūros fakultete. Paskaita vyks anglų kalba.

Pasaulis, kuriame randamės

Lapkričio 29 d., šeštadienį, 12 val. ŠMC kino salėje

 

Šį šeštadienį nuo 12 iki 14 val. ŠMC kino salė taps skambučių centru: menininkai, mokslininkai, filosofai ir įvairių sričių akademikai bei ŠMC susirinkę renginio dalyviai telefonu ir gyvai kels klausimus, iš skirtingų požiūrio kampų atveriančius vieną svarbiausių mūsų laikų temų – klimato pokyčius. Suorganizuoti tokią pokalbių sesiją, pavadintą „Pasaulis, kuriame randamės“, įkvėpė menininko James Lee Byarso projektas „Pasaulio klausimų centras“ („World Question Centre“), kuriame šis menininkas ir dar keletas žmonių tiesioginės transliacijos metu skambino eilei intelektualų prašydamas pasidalinti jiems rūpimais klausimais.

Organizatoriai: Jennifer Teets, Margarida Mendes ir ŠMC

Daugiau informacijos apie ankstesnius serijos „Elemento farmakokinetika“ renginius:

http://www.cac.lt/lt/other/general/2014/7346

http://www.cac.lt/lt/other/general/14/7348