.
2015    07    16

Tarptautinis projektas „Lietuva – Indonesija“ su paroda „Street Art exhibition: Same directions“ POST galerijoje

artnews.lt

same direction

Liepos 21 d. 19 val.  POST galerijoje (Laisvės al. 51, Kaunas) atidaromas tarptautinis projektas „Lietuva – Indonesija“ su paroda „Street Art exhibition: Same directions“.  Paroda  yra  antrasis POST galerijos bendradarbiavimo su Indonesijos gatvės meno atstovu Andres Busrianto kultūrinis projektas: 2013 metais užsimezgusi draugystė tęsiasi ir šių metų.

2013 metais vykęs projektas vadinosi „Same difference“ ir plėtojo skirtumų ir vertybių nykimas tarp pasaulinių kultūrų bei problemų supanašėjimo globaliame pasaulyje temas. Andres Busrianto darbai polemizavo apie politines ir socialines Indonezijos problemas, kritikavo esamas struktūras, migraciją. Ekspozicijoje vyravo  piešiniai ant sienų, tačiau buvo ir kompiuterinių koliažų,tradicinės tapybos, video  darbų.

Šiai metais Andres Busriant‘o – garsaus Indonezijos gatvės meno kūrėjo, socialinio veikėjo ir gatvės meno festivalio Sewon’e, Yogyakartoje (Javos sala Indonezijoje) įkūrėjo kuruotame projekte žiūrovai pamatys net 33 Indonezijos menininkus, 5 menininkus iš Lietuvos ir 5 menininkus kuriančius internacionaliai.

Pasak  kuratoriaus, parodoje bus eksponuojami alternatyvūs jaunųjų menininkų darbai  iš Indonezijos, Lietuvos ir kitur. Jų kūryba apims įvairias medijas: fotografiją, interaktyvias instaliacijas, video, skulptūrą, šilkografiją, piešinius ant sienų, graffiti, meno žaislus (ang. art toys), vienetinius lipdukus, atvirukus, spaudą ant marškinėlių, amblemas. Esmine ekspozicijos ašimi tampa gatvės menas ir jo skirtybės ir/ar panašumai lietuvių bei indoneziečių kūryboje. Parodos žiūrovai turės progą susipažinti su Tolimosios Azijos piešimo ant sienos  ypatybėmis ir palyginti jas su Lietuvos publikai gerai žinomų gatvės menininkų Morfai, Plūgo, Wear, Vytenio Jako piešiniais.

Atidarymo metu, nuo 18v al. taip pat bus rodomi trumpo metro dokumentiniai filmai:  „Dreams of Java” , „Roda Roda Gila (Indonesian Dare Devils)”, „Scooter Rendez-vous” bei  ilgo metro dokumentinis filmas „The Act of Killing”.

Projekto kuratorius: Andres Busrinto

Koordinatoriai: Andrius Pukis, Jacinta Sherris

Dalyviai:

Indonezija:  Setsu, Haidar Emen, Bambang Nurdiansyah, Ali Umar, Thedeomixblood,  Naufal Abshar, AleX TMT, Yanal, Ismu Ismoyo, Isrol Media Legal, Clucksick,  Methodos, Donny Fernando,  Acin Hery,  Wahyu Eko Prasetyo, Arsena Erzidyahi,  Dyeget, Rais Zakaria, Retno Waitiah, Lucky Atiqoh Rohman, Hakim Faizel, Dhandang Seto, Zent Prozent, Dery Pratama,  Johannes, Lovehatelove, Nick 23, Anagard, Guerrilas, Lejar Daniartana, Windi Delta, Moelyono,  Agni Saraswati and Nindya Galuh.

Lietuva: Morfai, Plūgas, Wear, Vytenis Jakas.

Tarptautiniai svečiai:  J.K. Shjn, Greys Lockheart, Dorota Proba n Monika Proba, Liisa Kruusmagi, Vit Hasek, Tomas Urbelionis.

Pokalbis su Andres Busrianto apie gatvės meno festivalį Sewon‘e, Yogyakartos. Kalbino Giedrė Simanauskaitė

Kuomet susipažinau su Andres Busrianto, jis sakėsi turintis svajonę padaryti Sewon‘ą lankytiniausia Yogyakartos (Javos sala Indonesijoje) vietove. Po 4 mėnesių sutikau jį dar kartą ir tuomet Andres pakvietė mane į ekskursiją po gatvės meno galeriją po atviru dangumi. Tuo kart vaikštinėdama po tą vietovę, pakalbinau Andres apie jo darbus ir įgyvendintas svajones.

Andres, papasakok kaip viskas prasidėjo čia Yogyakartoje?

Sewon‘e gyvenu jau 10 metų, nes atvykau čia iš savo gimtosios Sumatros salos studijuoti menus. Man labai patinko ši vietovė ir jos gyventojai. Taigi norėjau padaryti ją aktyvia ir patrauklia, sukurti menininkams vietą kurti, o žmonėms duoti spalvų. Pagalvojau, kad būtų puiku sukurti galeriją po atviru dangumi, o taip pat jau kuris laikas domėjausi gatvės menu. Taip gimė idėja projektui „Geneng“.

Kas tuo metu kūrė gatvės meną?

Paskelbus „open call‘ą“ kviečiau gatvės menininkus atvykti pas mane su meniniu pasiūlymais ir eskizais. Iš atsiųstų projektų atrinkau 33 pareiškėjus ir tuo pat metu tariausi su kaimo gyventojais, prašydamas leidimo dekoruoti jų namus. Buvau tikslingai apžiūrėjęs ir atrinkęs namus, parduotuves ir sandėlius, kurie buvo atvirose, gerai matomose kaimelio vietose.

Ar susidūrei su sunkumais gaunat leidimus iš gyventojų?

Gyventojai čia labai draugiški, nes Yogyakarta yra aukštos kultūros miestas, o šalia Sewon kaimelio yra Menų akademija. Taigi gyventojai yra pratę prie kūrybingų žmonių. Kartais žmones truputį nerimaudavo, kad sugriausių jų gyvenamuosius namus ar ant sienų atsiras piešiniai, kurie jiems nepatik, bet aš juos užtikrindavau, kad taip tikrai nenutiks, nes tai juk ir mano kaimynystė, todėl esu suinteresuotas, kad viskas aplink atrodytų gražiai.

Ar rodydavai pastatų savininkams eskizus ar leisdavai jiems išsirinkti piešinius, kurie guls ant jų pastatų sienų?

Ne, tik informuodavau gyventojus apie idėją, taigi iš esmės jie sutikdavo aklai. Kartais jie prašydavo nuiešti peizažus, tačiau aš atsakydavau, kad norėdami matyti kažkokį konkretų darbą, jie turi samdyti menininką, nes kūrėjas, kuris negauna honoraro turi visišką išraiškos laisvę.

Sunku patikėti, kad tau taip lengvai pavykdavo įtikinti žmones. Ar buvo nusivyluvių rezultatais?

Vienai moteriai nepatiko kūrinys, tad mes nupiešėme jai kitą. Kiti – buvo patenkinti ir dabar vis daugiau kaimelio gyventojų nori, kad ir jų pastatai būtų dekoruoti. Tai mes įkūrėme fondą, kad ekspozicija po atviru dangumi galėtų sėkmingai plėstis.

 Kaip sekėsi su finansais? Ar turėjote finansavimą šitam projektui?

Kaimelio savivaldybė parėmė 2 milijonais rupijų, taip pat ir Menų institutas skyrė projektui 9 milijonus  (±900 $).

Kokią žinią tavo projektas neša visuomenei?

Menas turi sužadinti sąmoningumą ir skatinti atsakomybę, taip tat sietis su jį supančia aplinka, visuomene. Aš noriu, kad kaimelio gyventojai būtų laimingi, dirbtų žemę, turėtų savito meno tradicijas ir tiesiog būtų patenkinti gyvendami šiame kaime.

Kokie tavo ateities planai? 

Noriu, kad kuo daugiau žmonių atvyktų ir atrastų Sewon‘o kaimą ir jame tarpstantį Indonesijos gatvės meną. Taip pat, turėti kuo daugiau sienų, kurias būtų galima dekoruoti!

Paroda veiks iki rugpjūčio 11 d.