.
2015    09    03

Tarptautinė menininkų ir meno studentų paroda „Kaip tas įvyko“ Vilniaus „Pamėnkalnio“ galerijoje

artnews.lt

plakatas

Rugsėjo 4 d. (penktadienį) 18 val. Pamėnkalnio galerijoje (Pamėnkalnio g. 1, Vilnius), atidaroma tarptautinė menininkų ir meno studentų paroda „Kaip tas įvyko“. Tai jau trečiasis Lietuvoje vykstantis projekto „Art & Response / Ability” (ang. „Menas ir atsakomybė“) renginys.

Parodoje pristatomi Kuldigos vasaros mokykloje (Latvija) surengto tarptautinio plenero dalyvių kūriniai. Plenere dalyvavo 30 studentų iš Lietuvos, Latvijos ir Prancūzijos, siekdami patobulinti meninius įgūdžius, susipažinti su bendraminčiais iš Europos dailės akademijų ir surengti keliaujančią parodą. Tapybos meistriškumo pamokas studentams surengė profesionalūs menininkai Linas Liandzbergis (LT), John Cornu (FR) ir Andris Eglītis (LV).

Pleneras – tai tapymo lauke aktas. Vis dėlto, studentų meninė raiška ir troškimas žvelgti anapus gamtos peržengė tradicinės natūros studijos ribas. Plenero metu vyko intensyvūs intelektualiniai mainai. Meno dėstytojai ir studentai dalinosi savo patirtimi, skaitė paskaitas ir rengė diskusijas „Meno ir atsakomybės“ tema. Studentai buvo drąsinami kūryboje sau leisti daugiau nei įprastai, atsisakyti tradicinių standartų ir ieškoti naujų iššūkių. Apmąstydami projekto temą, plenero dalyviai teigė, jog atsakomybei mene yra tolygiai svarbi pranešimo ir estetinio sprendimo jungtis, nes tik taip galima paveikiai kalbėtis su žiūrovu.

Paroda „Kaip tas įvyko“ pristato kiekvieno studento sugebėjimą išlikti jautriems aplinkai ir kūryboje atspindėti savo nuostatas. Menininkų kūrybą paveikė ir pati vieta – Kuldigos aplinka, kuri tiesiogiai matoma arba tik nujaučiama pristatomuose kūriniuose.

„Kaip tas įvyko“ – tai jau trečioji paroda iš tarptautinio bendradarbiavimo ir mainų projekto „Art & Response / Ability“,  Dailininkų sąjungos galerijos vystomo kartu su Kuldigos menininkų rezidencija (Latvija), Valando dailės akademija (Švedija) ir kitais partneriais. Liepos mėnesį Pamėnkalnio galerijoje atidaryta pirmoji projekto paroda „30 iš 30: Nepriklausomos Latvijos menas“. Rugsėjį ten pat įvyko tarptautinė šiuolaikinės tapybos paroda „Art & Response/Ability“. Projektą iš dalies remia Lietuvos kultūros taryba, Šiaurės šalių kultūros fondas ir Lietuvos dailininkų sąjunga.

Paroda „Kaip tas įvyko” Pamėnkalnio galerijoje vyks iki rugsėjo 19 d.