.
2015    05    29

Tapytojų fotografijų paroda „Daugiau šviesos“ Kauno fotografijos galerijoje

artnews.lt

DAUGIAU ŠVIESOS

Birželio 4 d., ketvirtadienį, 17.30 val. Kauno fotografijos galerijoje (Vilniaus g. 2, Kaunas) įvyks tapytojų fotografijų parodos „Daugiau šviesos“ atidarymas ir katalogo pristatymas.

„Daugiau šviesos“ – tai grupinė tapytojų fotografijų paroda, apjungianti kelių kartų menininkus. Tiek fotografams, tiek ir tapytojams vaizdas yra neišvengiama kūrybos dalis, taip pat ir šviesa yra tapybos ir fotografijos bendras vardiklis.

Kalbant apie kūrybos procesą – nuo kasdienių pastebėjimų, idėjos, motyvo atsiradimo iki galutinio rezultato – fiksuoto vaizdo dalyvavimas visame tame laike yra neišvengiamas. Tapytojai labai dažnai naudoja fotografijos mediją savo pastebėjimams užfiksuoti, tačiau tai nebūtinai yra ar turi būti konkretus vaizdas, daiktas – tai taip pat gali būti menininko fiksuojama nuotaika, spalva, šviesa, šešėlis, kuris bus atspirties tašku kūryboje – tapyboje.

Nors šios fotografijos yra tapytojo darbinė medžiaga, kūrybos „dokumentai“, dažnu atveju tai gali būti laikoma ir baigtiniu kūriniu.

Menininkai pasitelkdami fotografiją savo kūryboje atveria temporalią perspektyvą, išreikšdami nenumaldomą žmogiškosios tikrybės troškulį, kylantį reginių ir paviršutiniško vizualumo kultūroje.

Integruota į tapybą, fotografija padeda plėsti konceptualią raišką ir išryškinti laiko slinktis, praeities ir dabarties sankirtas, individualios ir kolektyvinės atminties tematiką ir žmogaus egzistavimo laikiškumą.

Parodos dalyviai: Arūnas Vaitkūnas (1956-2005), Laima Drazdauskaitė (1947), Eimutis Markūnas (1959), Aušra Barzdukaitė-Vaitkūnienė (1962), Jūratė Jarulytė (1973), Židrija Janušaitė (1973), Agnė Jonkutė (1974), Jovita Aukštikalnytė-Varkulevičienė (1977), Milda Gailiūtė (1984), Giedrius Zaura (1985), Aistė Dabkevičiūtė (1986), Karolis Vaivada (1987), Povilas Ramanauskas (1987), Rosanda Sorakaitė (1988).

Parodos idėja / kuratorius: Povilas Ramanauskas

Paroda veiks iki birželio 28 d.