.
2011    12    19

Tapybos albumo „Vytautas Povilaitis“ pristatymas M.K. Čiurlionio dailės muziejuje

artnews.lt

Gruodžio 20 d., antradienį, 16 val.  Nacionaliniame M.K. Čiurlionio dailės muziejuje (V.Putvinskio g. 55, Kaune) rengiamas Giedriaus Andziukevičiaus išleisto tapybos albumo „Vytautas Povilaitis“ pristatymas. Dalyvaus menotyrininkė, albumo tekstų autorė Kristina Budrytė-Genevičė, menotyrininkė, albumo mokslinė redaktorė Rasa Andriušytė-Žukienė, istorikas Egidijus Aleksandravičius, skulptoriai Leonas Strioga ir Robertas Antinis.

Tapytojas Vytautas Povilaitis (1927–2009 m.) – Lietuvos dailininkas modernistas, garsus ne tik kaip molbertinės tapybos virtuozas, bet ir sieninės tapybos, pano, vitražo, mozaikos menininkas. XX amžiaus šeštajame-devintajame dešimtmečiuose jis nutapė nemažai Kauno modernistinių peizažų, portretų, teminių kompozicijų, bet dar svarbiau tai, kad jau XX amžiaus šeštojo dešimtmečio pabaigoje pradėjo tapyti abstrakcijas, taip atverdamas naują puslapį Lietuvos dailėje. Tuo metu mene dominavo primesto socrealizmo pseudokanonai, ir naujos kūrybos gūsiai sunkiai skynėsi kelius į parodų sales, bet labai domino meno visuomenę.

V. Povilaitis, per ilgą kūrybinį gyvenimą išbandęs ne vieną meninį stilių, anksti pradėjo mąstyti apie abstrakcijos galimybes. Dailininkas atrado impulsyvaus, emocingo abstrahavimo kelią, dažnai komponavo lietuvių koloristikai ir plastinės formos sampratai tolimus spalvos ir formos derinius, dar šeštojo dešimtmečio pabaigoje buvo ryžtingai nutolęs nuo oficialiosios meninės septintojo–devintojo dešimtmečių tapybos paradigmos. Šiandien jis vertinamas kaip nepaprastai originalus ir gana vienišas tapytojas.