.
2015    01    27

Svetingas savaitgalis Nacionalinėje dailės galerijoje

artnews.lt

valaitis_2

Sausio 30 – vasario 1 d., penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį, Nacionalinė dailės galerija (NDG) kviečia lankytojus į svetingą savaitgalį, skirtą parodos „Teodoras Kazimieras Valaitis. 1934–1974“ uždarymui. Galerijos bilietas kainuos tik 20 euro centų, vyks nemokamos ekskursijos po parodą ir edukaciniai užsiėmimai.

Parodoje  „Teodoras Kazimieras Valaitis. 1934-1974“ pristatomas menininko kūrybinis palikimas ir jis pats – ryški sovietinio modernizmo epochos asmenybė. Valaitis žinomas kaip skulptorius, tačiau jis išbandė ir grafiko įrankius, ir tapytojo teptuką, jo kūriniai restoranų ir kavinių interjerams tapo naujos pramogų kultūros įsimintinais ženklais.

Nykioje sovietmečio pilkumoje Valaitis išsiskyrė viskuo – išvaizda, laikysena, interesais, užmojais, veikla. Jis netilpo sistemos rėmuose, gyveno plačiau, intensyviau, įvairiau net ir už daugumą menininkų. Išvaizdus, talentingas, vertinamas kolegų, mylimas moterų, lydimas sėkmės, atidus kūrybos ir kasdienybės estetikai, jis buvo žinomas ne vien Lietuvoje, bet ir Rygoje, Taline, Maskvoje. Asmeninis žavesys, meniniai gabumai, priklausymas neoficialiam Vilniaus elitui ir ankstyva mirtis pavertė Valaitį kultūriniu herojumi, apie jį sklido legendos, bet tikrų žinių būta labai mažai.

Svetingojo savaitgalio programa:

Penktadienis, sausio 30 d.

17.30 val. – valandos trukmės pasivaikščiojimas po parodą su dailės kritike Aiste Paulina Virbickaite. Jo metu bus prisimenama tai, kas žavėjo skulptoriaus amžininkus ir ieškant jo kūryboje bei gyvenime to, kas gali būti aktualu ir įdomu šiandien. Dalyvių skaičius ribotas, todėl būtina registracija tel. (8 5) 219 59 61 arba el. p. edukacija@ndg.lt.

Šeštadienis, sausio 31 d.

12 val. – NDG edukacijos centre vyks kūrybinės dirbtuvės. Jų dalyviai išsamiau tirs Valaičio vystytą specifinę skulptūros techniką – narstinius, juose atsikleidžiantį architektūrinį skulptoriaus mąstymą, konstravimo iš pasikartojančių elementų suteikiamas galimybes, techninius įgyvendinimo skirtingose medžiagose sprendimus. Dirbtuves ves menininko bičiulis Gediminas Kavaliauskas, rekonstravęs ne vieną geometrinį narstinį. Dirbtuvėse kviečiamas dalyvauti jaunimas nuo 16 m.

Dirbtuvės yra nemokamos, tačiau būtina registracija tel. (8 5) 219 59 61 arba el. p. edukacija@ndg.lt. Registracija vyksta iki sausio 30 d. 16 val.

15 val. – nemokama ekskursija po parodą su NDG gidu. Registracija į ekskursijas vyksta iki sausio 30 d. 16 val. tel. (8 5) 219 59 61 arba el. p. edukacija@ndg.lt

 

Sekmadienis, vasario 1 d.

12 val. – nemokama ekskursija po parodą su NDG gidu. Registracija į ekskursijas vyksta iki sausio 30 d. 16 val. tel. (8 5) 219 59 61 arba el. p. edukacija@ndg.lt

Iliustracijose: Parodos ekspozicijos fragmentai. Tomo Kapočiaus nuotraukos.