.
2009    02    19

Šiuolaikinio meno centro parodoje - visa eilė renginių

artnews.lt
Kadras iš filmo "Hashi".

Kadras iš filmo HASHI

Paroda „Bendrasis kodas: 5 žemynai, 10 bienalių, 20 menininkų” skelbia būsimų papildomų renginių kalendorių.

Nuo vasario 25 iki kovo 11d. kiekvieną trečiadienį 17 val. Shermano Ongo naujausio pilnametražinio filmo PERŽIŪRA

Roterdamo tarptautiniame kino festivalyje neseniai pristatytas Bendrojo kodo menininko Shermano Ongo (Singapūras/Malaizija) pirmas pilnametražinis filmas HASHI – tai drama, kurioje susipina trijų moterų, trijų kartų gyvenimai Fukuokoje, Japonijoje.
Hashi – tai pirmas Shermono Ongo išmoktas žodis japoniškai, turintis tris labai skirtingas reikšmes. Hashi gali reikšti tiltą, valgymo lazdeles ir kažko ribą, pabaigą. Menininkas pradėjo savo darbą turėdamas pradinę idėją ir pasakojimo struktūrą, o scenarijus buvo parašytas naudojant asmenines istorijas, papasakotas žmonių, atėjusių į filmo aktorių peržiūrą. Todėl pats vaidybinio filmo atsiradimas buvo panašus į ilgą, intensyvų seminarą su aktoriais ir priminė dokumentinio filmo kūrimo procesą.

Savo filmą menininkas apibūdina kaip „dialogą su apribojimais“. Pagrindinis apribojimas – tai kalbinis barjeras, tačiau dėl to filme daugiau dėmesio skirta kitoms komunikacijos formoms. Filmavimo komandą sudarė vos trys žmonės, todėl sąmoningai pasirinktas stilius, primenantis Taivano naujosios bangos kiną – kamera stabili, praktiškai nejuda ir visi įvykiai plėtojami kadro ribose. Kadangi filmuoti aktoriai – neprofesionalai, kurių filmavimo grafiką ribojo jų darbas ar studijos, vieną herojų vaidina 2 ar net 4 aktoriai.  Taigi, visi apribojimai tapo išlaisvinančia galia, leidžiančia kūrybiškai jais pasinaudoti, o taip pat ir tyrinėti vaidybinio kino galimybes bei ribas.
Filmas jau buvo rodytas Singapūro, Bankoko ir Bombėjaus kino festivaliuose.

Kiti renginiai:

Kovo 1-6 d., pirmadienį-penktadienį, 11-17 val. SEMINARAS su Alfredo & Isabel Aquilizan

Australijos/Filipinų menininkai Alfredo & Isabel Aquilizan Vilniaus dailės akademijos studentams praves viešą seminarą, susijusį su jų kūriniu Karštas kambarys, rodomu parodoje. Šiam darbui jie pasamdė gatvės menininką, kuris nutapė didelio formato drobes pagal tris kičinius Pietryčių Azijos peizažinius paveikslėlius, paprastai gaminamus turistams (taip pat ir restoranams bei maisto prekyvietėms).

Kovo 6 d., penktadienį, 18 val.

Tony Rayns PASKAITA ir FILMŲ PERŽIŪRA

Garsus britų kino kritikas, vertėjas, filmų festivalių kuratorius ir scenarijų kūrėjas skaitys paskaitą Kino vaidmuo Azijos kultūros atgimime nuo 1970-ųjų, kurioje bus demonstruojama daug filmų ištraukų.

Kovo 10 d., antradienį, 18 val.

Nikos Papastergiadis PASKAITA
Nikos Papastergiadis, Melburno universiteto Kultūros studijų ir Medijų bei komunikacijos dėstytojas, savo paskaitoje analizuos kultūrines sroves, sudarančias Globalinius Pietus – atsaką seniai įtvirtintai Šiaurės pusrutulio kolonijinei hegemonijai. Jis kalbės apie šiuolaikinio meno vaidmenį iškeliant naujus diskursus šiame „pietietiškame“ kontekste.
Šiuos renginius remia Australijos menų taryba ir Singapūro Nacionalinė menų taryba.