.
2015    07    01

Šiuolaikinės muzikos ir meno festivalis „Newman” Druskininkuose

artnews.lt

newman

Šį savaitgalį, liepos 3-6 dienomis, Druskininkuose vyks šiuolaikinės muzikos ir meno festivalis „Newman”. Viename gražiausių Lietuvos kurortų, šalia Nemuno, viešės daugybė autoritetingų meno ir muzikos atstovų iš viso pasaulio.

„Newman“ – tai festivalis apie dabartį ir „čia ir dabar“ vykstantį gyvenimą. Pats pavadinimas tai sako. Simpoziumo svečius kviesime susipažinti ne tik su alternatyviais muzikos kūrėjais, bet ir menininkais–dabartistais, skleidžiančiais savo idėjas internete ir už jo ribų. Todėl Druskininkuose šį savaitgalį naujosios technologijos sugrįš į gamtą ir pasisėmusios įkvėpimo susirinkusiems svečiams retransliuos čia pat įkvėptą gyvybę“, – atvykti į vieną gražiausių Lietuvos kurortų kviečia festivalio rengėjai.

Lankysis filmo „Po oda“ garso takelio kūrėja

Festivalio turinys sudarytas iš lygiavertės meno ir muzikos programos. Savo interpretacijas apie „Naująjį žmogų“ festivalyje pademonstruos menininkai iš Amerikos, Australijos, Anglijos, Kolumbijos, Kanados, Norvegijos, Vokietijos ir kt. Festivalio lankytojų laukia keturias dienas iš eilės vyksiantys performansai, čia pat gimsiančios instaliacijos, atgyjančios tarpdisciplininės meno formos.

Tarp laukiamiausių festivalio svečių – inovatorius Dean Blunt, žinomo dueto „Hype Williams“ narys, garsėjantis ne tik melagingais interviu, bet ir provokuojančiais dubo, hiphopo, elektronikos, post-punk stilių muzikos pasirodymais.

Lucrecia Dalt į Druskininkus atvyks tiesiai iš pasirodymo Berlyne. Iš Kolumbijos kilusios prodiuserės braižas – siurrealistinė pop muzika. Naujausią Lukrecijos albumą „How Can We Otherwise“ išleido Lietuvoje viešėjusio ir puikiai pažįstamo elektroninės muzikos genijaus Nicolas Jaar leidybinė kompanija „Other People“.

Išprotėjęs instrumentalistas James Pants jau spėjo išleisti keturis albumus ir du EP. Jamesą dar mokykloje pastebėjo ir bendradarbiauti pakvietė leidybinės kompanijos „Stones Throw Records“ įkūrėjas, didžėjus ir prodiuseris Peanut Butter Wolf.

Bene žymiausią „Michachu & The Shapes“ kūrinį „Golden Phone“ turėjo girdėti kiekvienas spėjantis su naujienomis kino mėgėjas. Eksperimentinės grupės įkūrėja ir lyderė Mica Levi (Michachu) sukūrė garso takelį bene vienam geriausių pernai metų filmų „Po oda“ („Under The Skin“), kuriame pagrindinį vaidmenį sukūrė Scarlett Johansson.

Festivalyje „Newman“ laukiami ir kiti, Lietuvos auditorijai mažai pažįstami, tačiau pasaulyje pripažinti išskirtinio talento menininkai: mįslingas duetas iš Berlyno „Amnesia Scanner“, prodiuseris iš Londono Murlo, Dan Bodan pasižymintis itin švelniu vokalu.

Festivalyje bus galima išgirsti Lietuvos atlikėjų, kurie žada išskirtinius improvizacinius pasirodymus: Hyper Hyper, Dodo Mundo, Mesijus & Munpauzn, Paulius Kilbauskas, „Without Letters“ ir kt.

Menininkai praplės suvokimo ribas

Iš Graikijos kilusi menininkė Eva Papamargariti savo kūryboje apjungia architektūrą ir skaitmenines komunikacijos priemones. Vienas paskutiniųjų Evos darbų – vaizdo klipas britų grupės „Django Django“ kūriniui „Reflections“. Peržiūrėjus Evos portfolio abejonių nelieka – tai viena perspektyviausių naujosios kartos menininkių.

Iš Airijos kilęs kūrėjas Conor McGarrigle domisi elektroninės erdvės ir realaus pasaulio sankirta. Jis festivalyje pristatys projektą „24h Social“. Tai 24 valandas rodoma video instaliacija, kurios pagrindas – vartotojų sukurti ir į „Vine“ socialinį tinklą įkelti 6 sekundžių trukmės vaizdo įrašai. „Vine“ leidžia žmonėms kurti ir dalintis kūryba, bet tuo pačiu metu renka apie juos duomenis ir iš to uždirba pinigus. „24h Social“ siekia atkreipti dėmesį į šių priešingų vienas kitam procesų ryšį.

Baden Pailthorpe – šiuolaikinio meno kūrėjas iš Australijos, kurio darbai buvo eksponuojami daugiau nei 60 grupinių ir autorinių parodų. Pagrindinė jo vystoma tema – vis didėjanti, tačiau subtili ir nepastebima šiuolaikinio militarizmo, valdžios ir jėgos struktūrų įtaka. Festivalyje jis pristatys „MO-9 Reaper“ – siurrealistinį kovinio drono tyrimą.

Festivalyje bus galima pažinti ir daugiau įkvepiančių menininkų: LaTurbo Avedon – artistę-avatarą, kuris dar niekada nepasirodė už kompiuterio ribų; Sebastien Schmieg – kūrėją, kuris viešai prieinamą medžiagą ir specialiai tam parašytas programas sujungia į kūrinius, tiriančius, kaip šiuolaikinės technologijos formuoja mūsų suvokiamą tikrą ir skaitmeninę realybę; FVDBOOM – multimedijos žinovą, kuris išmano intelektinę nuosavybę, Europos teisę ir kt.

Festivalio bendradarbis iš „Transmediale“

Festivalio kūrybinę komandą sudaro daugybė iniciatyvių žmonių tarp jų urbanistinės kultūros puoselėtojai MC Mesijus ir Vaiper Vitalijus Despotin,  o idėjiniai lyderiai – Berlyne įsikūrusios kultūrinės erdvės „Panke“ šeimininkai lietuviai Erika Šiekštelytė (Vabaliukas) ir Justas Rudžianskas (MC Liežuvis), Gediminas Žygus (JGB) ir Adomas Žudys (AWK). Meninę keturių dienų renginio dalį kuruoja gigantiško  Berlyno meno festivalio „Transmediale“ bendradarbis Robert Sakrowski.

„Newman“ vyks Druskininkų vasaros amfiteatre. Organizatorių manymu nėra geriau festivalio idėjai apie naująjį žmogų tinkančios erdvės visoje šalyje – atokiau nuo kurorto centro esantis statinys tiek savo erdvėmis, tiek nuotaika ypač tinka aktualias temas gvildensiančiam renginiui.

Visa informacija apie festivalį „Newman“: http://www.newmanfestival.com/.