.
2015    05    25

Rimaldo Vikšračio personalinė fotografijų paroda „Prospekto“ galerijoje

artnews.lt

print scan 4 autoportretas

Gegužės 27 d., trečiadienį, 17.30 val. „Prospekto“ fotografijos galerijoje (Gedimino pr. 43, Vilnius) atidaroma Rimaldo Vikšračio personalinė fotografijų paroda.

Pasaulyje apie Rimaldo Vikšraičio fotografijas imta kalbėti daug ir garsiai po Arlio fotografijos festivalio atradimų apdovanojimo, kuriam jį nominavo britų fotografijos legenda Martin Parr. Ir nuo to laiko Rimaldas savo personalines parodas dažniau rengia už Lietuvos ribų nei fotografijų herojų ir savo šalyje. Parodoje „Prospekto“ fotografijos galerijoje autorius pristato darbus kurtus per pastaruosius penkis dešimtmečius, rasime čia ir žymiausių ciklų „Pavargusio kaimo grimasos“, „Vienkiemo godos“ atgarsių ir pastaraisiais metai autoriaus plėtojamą „Pasaulio kvapų“ temą. Ir nors naujausi Rimaldo Vikšračio darbai skiriasi nuo žinomiausių ciklų, žiurovas vistik verčiamas būti vojeristu stebinčiu ne visada patrauklią, o kartais ir šokiruojančią realybę. Minėtasis Martin Parr apie Rimaldo darbus rašė „žvelgdamas į Vikšračio fotografijas jaučiuosi it dalyvaučiau beprotiškame ir surealiame vakarėlyje, tarsi sėdėčiau už to pačio stalo. Jei aš kalbėčiau lietuviškai galėčiau ten sudalyvauti. Bet, deje, tai niekada neatsitiks, todėl mums lieka tik R. Vikšračio fotografijos“

Rimaldas Vikšraitis (g. 1954 m. kovo 18 d. Sintautuose, Šakių rajonas) nuo 1985 m. Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys. 1997 m. suteiktas Tarptautinės meninės fotografijos federacijos (FIAP) fotografo menininko (AFIAP) garbės vardas. 2000-2001 m. ir 2003-2004 m. paskirta Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos individuali valstybės stipendija. Didžiausiame Europos fotografijos festivalyje „Rencontres d’Arles“ (Arlio susitikimai) Arlyje (Prancūzija) 2009 m. jo darbai įvertinti pagrindiniu, Metų atradimo prizu.

Paroda veiks iki birželio 20 d.