.
2015    03    06

Remigijaus Venckaus paroda „Amnezija. Laikai ir erdvės“ Šiauliuose

artnews.lt
Plakatas-Internetine versija
Kovo 6 d. 18 val. Trakų gatvės galerijoje (Vilniaus g. 100-1, Šiauliai) atidaroma medijų menininko, menotyrininko, doc. dr. Remigijaus Venckaus eksperimentinių fotografijų paroda, kurią šiauliečiai ir miesto svečiai galės apžiūrėti tik šešias dienas. Parodos atidaryme vibrofonu gros Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų mokyklos mokinys Ernestas Verba.
Miestiečiams ir miesto svečiams pristatoma gerai žinomo iš Šiaulių kilusio medijų menininko, doc. dr. Remigijaus Venckaus fotografijų paroda. Eksponuojami fotografijų ciklo „Amnezijos juosta” fragmentai. Tai trečius metus kuriamo ciklo vienuolikta paroda. Po mėnesio dar naujesnė paroda bus atidaryta Berlyne. 
Naujoje parodoje regime, kaip savo kūryboje autorius drąsiai tiria fotografijos mediją ir į vieningą visumą organiškai sujungia analoginį bei skaitmeninį atvaizdą. Savo kūriniais menininkas kreipiasi į žiūrovą ir užduoda provokuojantį klausimą apie tai, kas yra erdvė ir laikas. Ragindamas permąstyti tapatybei svarbias laiko ir erdvės kategorijas autorius svarsto: Atrodo, čia pat, akimirksniu, vos tik pažvelgęs suvokiu Tave, esantį konkrečioje vietoje, erdvėje ir laike. Tačiau vos nusigręžus mano patirtis išyra, skaidosi, susidrumsčia ir pasilieka ne visada reikšmingi aiškumo fragmentai. Tad ar tikrai aš ir Tu – mes – suvokiame laiką ir erdvę? Ar tik nemaskuojame savo negebėjimo ir nežinojimo tuščiais kalbos ornamentais, tardami „vakar”, „šiandien”, „rytoj”, arba „buvo”, „yra”, „bus”? […] Ne iki galo suvokdami laiką, mes jį dovanojame kitam ir išdidžiai tariame: aš skiriu laiką, kad galėčiau su tavimi susitikti tam tikroje, mums priimtinoje ir patogioje vietoje… […] Primiršdami vietą, kurioje buvome anksčiau, mes bandome ją atsiminti nepakitusią. Tad vieta atkuriama klaidingai. Ji prikurta ir sugalvota. Ji sau nebetapati. […] Laiką, kurio nepažįstame, ir vietą, kurios nebeatmename, dažnai įsivaizduojame kaip vieną iš daugybės  galimybių fragmentiškai atkurti save. Tuomet, kai naudojame atvaizdą, garso įrašą, vartojame kalbą ir kitas labai panašias medijas, dažnai manome, kad sukuriame (arba atkuriame) savo vienovę su laiku ir erdve. […] Mes džiaugiamės, galėdami skirti laiko kitam, nors to laiko niekada nepažinojome ir (galbūt?) neturėjome… Ak, kaip lengvai ir beprasmiškai dovanojame tai, ko neturime ir nepažįstame…
Apie autorių: Doc. dr. Remigijus Venckus yra medijų menininkas, humanitarinių mokslų daktaras, Vytauto Didžiojo universiteto ir Kazimiero Simonavičiaus universiteto docentas. Doc. dr. Remigijus Venckus yra 14 mokslo straipsnių, 3 mokslo pranešimų, skelbtų tarptautinėse konferencijose, ir 14 skelbtų respublikinėse mokslo konferencijose autorius. Medijų menininkas dažniausiai kuria fotografijos meną. Pagrindinės kūrybos temos: atmintis, laikas ir individuali patirtis bei vyriško kūno ir seksualumo interpretacijos. Parodos autorius dalyvavo 26 tarptautinėse parodose ir 17 respublikinių. Surengė 25 autorines parodas Lietuvoje ir 2 Lenkijoje. Kūrėjas taip pat žinomas kaip meno kritikas, recenzuojantis šiuolaikinio meno parodas bei rašantis apie tapybą, fotografiją ir videomeną. 2007–2014 m. iš viso parengė ir paskelbė 107 kritines recenzijas apie meną. Yra 143 straipsnių apie meną ir kultūrą autorius.