.
2014    08    07

Regioninis Res Artis susitikimas apie rezidencijas vyks spalį Vilniuje ir Nidoje

artnews.lt

Interformat

Spalio 2-5 dienomis Vilniaus dailės akademijos patalpose Vilniuje ir Nidos meno kolonijoje vyks regioninis Res Artis susitikimas-konferencija, organizuojamas Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonijos drauge su Res Artis – pasauliniu rezidencijų tinklu. Jo tema – „Atsitraukti ir dalyvauti. Rezidencijos kaip ramūs užutėkiai, meno produkcijos ir karjeros centrai“.

Susitikime dalyvauti kviečiami Res Artis nariai ir ne tik, esamų ir planuojamų rezidencijų programų vykdytojai, kuratoriai bei menininkai iš Baltijos ir Šiaurės šalių, Vidurinės Azijos (Kazachstano, Uzbekistano, Tadžikistano ir Uzbekistano), Rytų partnerystės šalių (Armėnijos, Azerbaidžano, Baltarusijos, Gruzijos, Moldovos ir Ukrainos) ir Rusijos Federacijos. Planuojama apie 70-90 dalyvių.

Susitikime patirtimi dalinsis tiek patyrusios rezidencijos iš Vakarų (Akademie Schloss Solitude, Banff Centre), tiek iš Šiaurės šalių (Baltic Art Centre (Visbis, Švedija)), tiek iš Baltijos šalių (Moks (Estija), Serde (Latvija), tiek iš Rytų (GeoAir iš Gruzijos, A-I-R laboratory / Zamek Ujazdowski iš Varšuvos), tiek meno ekspertai iš Rytų (Viktor Misiano iš Maskvos). Dauguma dalyvių bus ne tik paskaitų klausytojai, bet ir aktyvūs dalyviai ir tinklų mezgėjai eilėje įtraukiančių kūrybinių dirbtuvių ir diskusijų.

Pagrindinės renginio temos:

Atokumas: atsitraukimas (pabėgimas), egzoticizmas, kultūrinis turizmas, svetingumas.

Rezidencijų vaidmuo: įsitraukimas į rezidentų gyvenimą, į vietos bendruomenės gyvenimą, į meno pasaulį, į edukacines ir (meno) tyrėjų bendruomenes; reputacija ir įtakingumas, svečio – šeimininko ar kuratoriaus menininko santykių modeliai ir etika; meno produkcijos įvairovė ir rezidencijos rezultatai bei jų įvertinimas.

Kiti šio regioninio susitikimo tikslai:
– Susipažinti su mažai pažįstamu rezidencijų rate buvusios Sovietų Sąjungos regionu, pristatyti jį Šiaurės ir Baltijos šalių partneriams ir dalyviams iš įvairių pasaulio šalių;
– Suteikti galimybes mokytis jaunoms rezidencijoms ir paskatinti patyrusias rezidencijas diskutuoti apie aktualius klausimus;
– būti aktyviu susitikimo ir mainų tašku tarp meno institucijų, rezidencijų ir menininkų.

Daugiau informacijos apie susitikimą ir jo programą rasite Res Artis puslapyje.

Iliustracijoje: Simpoziumas, Interformatas, 2014. Nidos meno kolonija