.
2010    02    22

Pusvalandis su John Baldessari

artnews.lt

baldessari

Štai ir pirmasis mūsų pasiūlymas/nuoroda – pasiklausyti ikoninio menininko istorijos.

Barselonos Šiuolaikinio meno muziejuje MACBA atidaryta legendinio amerikiečių menininko John Baldessari (g. 1931 m.) paroda „Tyras grožis“ (angl. Pure Beauty). National City, Kalifornijoje, gimęs ir dirbęs menininkas nevengė „įšvirkšti“ ironijos tiek į meno teoriją, tiek į patį meną, neretai redukuodamas jį iki absurdo. Baldessari kūryba apima fotografiją, tapybą, tekstus, muziką, instaliacijas – jis laisvai imdavosi bet kurios technikos, jei ji geriausiai galėdavo išreikšti tuometines jo idėjas.

Dar 1966 m., priešindamasis Poparto idėjoms, jam būdingui vizualumui ir heroiškumui, menininkas kuo paprasčiau ir kasdieniškiau dokumentavo gimtojo miesto darbininkų rajonų gyvenimą. Neretai jis net neišlipdavo iš automobilio ir fotografuodavo nesijaudindamas dėl vaizdų ryškumo. Vizualumo autorius mėgino atsikratyti vėlesniuose tapybos darbuose, kuriuose liko vien tik tekstas, o autorystės svarbą neigė taip vadinamais „Užsakytais paveikslais“ – jo paties samdyti tapybos mėgėjai pertapė nuotraukas, kuriose pavaizduota ranka, rodanti į įvairius kasdieniškus daiktus.

1970 m. pakviestas dėstyti į garsųjį Kalifornijos menų institutą, jis susipažino su ten dėsčiusiais John Cage ir Nam June Paik bei jų veikla. Iš čia kilo jo ikoniniai video kūriniai „Aš daugiau nekursiu nuobodaus meno“ (angl. I Will Not Make Any More Boring Art (1971)) bei „Aš kuriu meną“ (angl. I Am Making Art (1971)).

Vėliau, persikėlęs į Los Andželą, natūraliai „užsikrėtė“ kino liga ir ėmėsi šios sudėtingos medijos. Aštuoniasdešimtaisiais jis jau dengė žmonių veidus spalvotais taškais rastose fotografijose, nukreipdamas žiūrovų dėmesį nuo personažų į patį veiksmą, scenų prasmę.

Iki šiol jis išlieka vienas įtakingiausių šiuolaikinio meno atstovų, pasižymintis ne tik plačia menine, bet ir teorine raiška.  Barselonos šiuolaikinio meno muziejus pasirūpino tais, kurie dėl įvairių priežasčių negalės apsilankyti šioje didžiulėje parodoje, paruošdamas ir pristatydamas išsamų interviu su pačiu menininku. Išgirsite kas įtakojo, kas skatino, kas trukdė ir kas įkvėpė kurti šį legendinį autorių. Įsitaisykite patogiai – pusvalandis tikrai neprailgs:

www.macba.cat

Nuotrauka: John Baldessari Venecijoje 2009 m. Autorius: Frédéric de Goldschmidt.