.
2011    03    21

Pirmoji personalinė Juozo Laivio paroda Austrijoje

artnews.lt

Kovo 17 dieną Austrijos sostinėje, COCO galerijoje, atidaryta lietuvių menininko Juozo Laivio paroda „Tūkstantis keturi šimtai devyni metrai“, kuruojama Christian Kobald ir Severin Dünser. Tai – pirmoji Juozo Laivio personalinė paroda Austrijoje. Pasak paties menininko, šis projektas yra „dar vienas nuoširdus bandymas pademonstruoti menininko produktyvumą.“ Į eksponuojamą kūrybą jis siūlo žiūrėti ne tik per menininko, bet ir per kolekcionieriaus prizmę. Dauguma darbų sąmoningai reflektuoja menininko statusą, parodų bei jų eksponavimo principus. Pasitelkiant įvairius tam tikrą veiksmą liudijančius daiktus, stengiamasi pateikti išgrynintas idėjas pradiniame jų atsiradimo pavidale. Šioje darbų kolekcijoje Juozas Laivys nestokoja kaimiškos patirties įtakotų funkcionalių („Tykojančios kurmių baidyklės“) ir konceptualių gestų („Rūbai K. Svirnelio plastelininei skulptūrai“ ir kiti).

Parodos pavadinimas „Tūkstantis keturi šimtai devyni metrai“ apskaičiuotas konkrečiai vietai pagal formulę A-B=C, A – atstumas metrais nuo artimiausių Vienos gimdymo namų iki COCO galerijos ir B – atstumas nuo galerijos iki artimiausio miesto krematoriumo, taip pat apskaičiuotas metrais. Atstumų skirtumas C yra parodos pavadinimas.

Į Austrijos sostinę Juozas Laivys atvyko ne vienas, jam talkino trijų žmonių komanda. Atidarymo metu Reda Aurylaitė atliko menininko sumanytą performansą: COCO galerijos patalpoje buvo išleistas iš Plungės, Žemaičių dailės muziejaus, atgabentas oras ir „paimtas“ galerijos oras kitam projektui. Monetų kolekcionierius Gytis Daukas patapo kolekcijos dalimi pavadinimu „Monetų kolekcionierius kolekcijoje“. Jis susirinkusiems rodė įspūdingą kolekciją ir dovanojo vieno lito vertės jubiliejines Žalgirio mūšio monetas. Menininkas Antanas Gerlikas talkino Juozui Laiviui instaliuojant parodą ir dokumentuojant performansus.

Parodos kuratoriai su Juozo Laivio kūryba susipažino 2009 metais Vienos meno mugėje, kuomet galerija „Tulips & Roses“ pristatė jo darbą „Paukščio lizdas, kuris skrido lėktuvu“. „Negaliu sau paaiškinti kodėl, bet tas kūrinys neišėjo man iš galvos. Taip pradėjau domėtis Juozo darbais“, – pasakojo kuratorius Christian Kobald. COCO galerijoje Juozo Laivio darbai buvo pristatyti dviejose grupinėse parodose. „Pernai vasarą nuvykome į Lietuvą, apsilankėme menininko sodyboje Žemaitijoje ir galutinai apsisprendėme surengti Juozo personalinę parodą Vienoje. Šiuolaikinio meno pasaulyje kartais norisi daugiau linksmumo ir tai mes atradome Juozo Laivio kūryboje,“ – mintimis dalinosi kuratorius Severin Dünser.

Paroda veiks iki balandžio 17 dienos. Gegužės 12 dieną Vienoje šiuolaikinio meno renginyje „Curated by“ bus pristatyti lietuvių menininkų Liudviko Buklio ir Žilvino Landzbergo darbai.

Antanas Gerlikas ir Juozas Laivys ruošiasi parodos atidarymui.

Juozas Laivys „Išpjautos ertmės, kad matytųsi siena".

Parodos kuratoriai Christian Kobald ir Severin Dünser.

Monetų kolekcionierius kolekcijoje - Gytis Daukas.

Rūbai Kęstučio Svirnelio plastelininei skulptūrai.

Redos Aurylaitės atliekamas performansas.

Redos Aurylaitės performansas.

Viena ant kitos suklijuotos raidės iš J. Laivio instaliacijos „Menas nereikalingas, bet tik menininkai to nežino".

Juozas Laivys „Tykojančios kurmių baidyklės".

Kultūros atašė Austrijoje ir Kroatijoje nuotraukos ir informacija.