.
2014    09    02

Petro Kalpoko tapybos darbų paroda „Villa d‘Este“ M. K. Čiurlionio memorialiniame muziejuje Druskininkuose

artnews.lt

Petras kalpokas

Rugsėjo 4 d., ketvirtadienį, 16 val. M. K. Čiurlionio memorialiniame muziejuje (M. K. Čiurlionio g. 35, Druskininkuose) atidaroma dailininko Petro Kalpoko tapybos darbų paroda „Villa d‘Este“.

Lietuvių dailės klasiko Petro Kalpoko (1880–1945) tapybos paroda, atkeliavusi iš Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus rinkinių, yra tarsi puokštė M. K. Čiurlioniui, jo  laikui, romantinių svajonių gausmui.  Dauguma P. Kalpoko tapybos drobių yra laikomos XX a. lietuviškos tapybos aukso fondu, Lietuvių nacionalinės dailės chrestomatine istorija.

Šioje parodoje, pavadintoje simbolišku vieno paveikslo „Villa d‘Este Tivolyje“ vardu, skleidžiasi unikalios vietovaizdžių erdvės, žvilgsnį traukia „Autoportretas“ muzikalius preliudus groja pulsuojantys potėpiai, motyvų siluetuose atgyja lyrinės ar dramatinės nuotaikos: „Rudens peizažas“, „Pietinės Šveicarijos vaizdas“, „Villa d‘Este“, kur impresionistinę teptuko žaismę palydi viliojanti itališkos vilos laiptų perspektyva, augte suauganti su Druskininkų architektūros motyvais. Elegiškomis nuotaikomis nuskaidrinta drobė „Užburtas miestas“, atspindi Miuncheno secesijos alegorines simbolines nuotaikas, kurios buvo charakteringos ir M. K. Čiurlioniui.

P. Kalpokas dėstė Kauno meno mokykloje, o po ilgų klajonių po Europą,  grįžo į gimtąjį kraštą,  praturtėjęs ne tik pasaulio meno patirtimi, bet ir išsaugojęs matytų vaizdų regimybes. Dailininkas tapė peizažus, portretus, buitinio žanro kompozicijas, kūrė dramos ir operos spektaklių dekoracijas, dekoratyvines freskas, plakatus.  Šiandien P. Kalpoko kūryba reprezentuoja Lietuvos kultūrinį paveldą ne tik tėvynėje, bet ir toli už jos ribų.

Paroda veiks iki gruodžio 1 d.

Iliustracijoje: Petras Kalpokas, Autoportretas, 1921.