.
2010    12    17

Parodos „Milijonas ir viena diena“ uždarymo savaitgalis NDG

artnews.lt

Iki gruodžio 19 d. Nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje (Konstitucijos pr. 22) veikia tarptautinė paroda „Milijonas ir viena diena“, pristatanti reikšmingus Lietuvos ir užsienio menininkų kurtus populiaraus bei nepriklausomo kino ir videomeno kūrinius.

Parodoje apmąstoma jau daugiau nei šimtmetį vykstanti judančių vaizdų sklaida, pasitelkiant kiną, televiziją, internetą, šiuolaikinį meną ir kitus būdus. Ši sklaida tapo vienu svarbiausių šiandienos pasaulėžiūrą formuojančių veiksnių. Parodos pavadinimą įkvėpė kino kritiko Terry Ramsaye knyga apie ankstyvąją kino pramonę „Milijonas ir viena naktis“ (1926), kurioje kinas vertinamas kaip populiariausia ir patraukliausia meno forma, o kino istorija prilyginama pasaulio istorijai. Trijuose parodos skyriuose – „Svajonės – nesibaigiantis pasakojimas“, „Dėlionės – milijonas pasakojimų“ ir „Abejonės – pasakojimas pasakojime“ – atskleidžiami kino sukurti pasaulio vaizdiniai, šiuolaikinės menininkų interpretacijos ir komentarai didžiosioms kino tradicijoms bei medijuotos realybės ir tikrovės santykis judančiame vaizde.

Nespėjusius apsilankyti parodoje, Nacionalinė dailės galerija kviečia į specialią savaitgalio programą.

Gruodžio 18–19 d., šeštadienį ir sekmadienį, Nacionalinės dailės galerijos bilietas kainuos tik 1 lt. Su šiuo bilietu lankytojai turės paskutinę galimybę pamatyti parodą „Milijonas ir viena diena“, aplankyti kitas galerijos parodas: „Lietuvos dailė ir kinas“ bei architektūros parodą „Našlaičiai“, o taip pat dar kartą pasižvalgyti nuolatinėje XX a. Lietuvos dailės ekspozicijoje.

Gruodžio 18 d., penktadienį, 10–30 lankytojų grupėms bus surengtos nemokamos, kuratorių vedamos ekskursijos po parodą „Milijonas ir viena diena“ 14 ir 16 val. Norintys dalyvauti ekskursijose prašomi registruotis telefonais (8-5) 219 5961, (8-5) 219 5960 arba elektroniniu paštu: edukacija@ndg.lt.

Galerijoje lankytojai galės įsigyti iliustruotą dvikalbį (lietuvių ir anglų klb.) parodos „Milijonas ir viena diena“ katalogą, kuriame galima rasti išsamius meno kūrinių pristatymus bei parodoje gvildenamas temas apmąstančius tekstus.

Iliustracija: Omer Fast, Nostalgija, 2009. Instaliacijos vaizdas tarptautinėje kino ir videomeno parodoje „Milijonas ir viena diena“, Nacionalinė dailės galerija, 2010. Fotografija Vaidoto Aukštaičio.