.
2009    11    04

Paroda "Urbanistiniai klonai" kviečia menininkus siųsti kūrinius naujai parodai Londone

artnews.lt

urbanclones-logoSMALL

Parodos „Urbanistiniai klonai: nuo emocijos iki realybės” organizatoriai Austėja Mackelaitė ir Ernestas Parulskis kartu su Lietuvos ambasada Londone kviečia teikti paraiškas dalyvavimui naujame projekte, kuris vyks 2010 metų gegužės 10-23 dienomis St-Martin-in-the-Fields galerijoje (Trafalgaro aikštė, Londonas).

Parodos koncepcija ir paraiškos teikimo sąlygos:

Kiek kartų, einant kokio nors miesto gatve, aš mintyse dejavau, kad esu ypač blogas fotografas? Fotografas be kompozicijos nuojautos, o dažnai – ir be fotoaparato. Net ir telefonus stengdavausi pasirinkti tokius, kuriuose nėra kameros. Dejuodavau labai retai – kai neturi kadro nuojautos, svetimi miestai (o ir savi taip pat) tampa nuotykiu, patirtimi, šaltiniu straipsniui – viskuo, išskyrus objektu nuotraukai.

Bet kartais gailėdavausi smarkiai. Krokuvoje, einant link Vavelio, yra gatvės kampas, už kurio, jutau, turiu išeiti į Vilniaus rotušės aikštę. Glazge, lietingą rytą keliaujant į miesto muziejų, radau gatvę, neapčiuopiamai identišką Vilniaus Kalvarijų gatvės atkarpai tarp „Baldų rojaus” ir sankryžos su Kareivių gatve, kur stovi sovietų karininkams 1950-aisiais pastatyti triaukščiai namai. Arba – prisimenu daugiabutį Londono Est Ende: prie įėjimo plepa dvi senutės – ir jos, ir suoliukas, ir pamindžiota žolė su varganais krūmokšniais buvo tobulas mano vaikystės emocinis atitikmuo. Štai tuomet ir pagalvodavau – jeigu būčiau bent šiek tiek fotografu… Nors prisimenu ir sėkmę – Londone radau ne emocinį, a faktišką urbanistinį Vilniaus kloną – abiejuose miestuose yra nauji tiltai (Mindaugo ir Battersea), kurių kairėje stovi XX amžiaus pradžioje pastatytos elektrinės (Vilniaus centrinė elektrinė, dabar Technikos muziejus ir Battersea elektrinė), o dešinėje – XXI amžiaus pradžioje pastatyti šlykštūs beformiai stikliniai daugiabučiai. Šitą situaciją aš nufotografavau – nebuvo sudėtinga.

Ir, jei mano darbas –  abiejų situacijų užfiksavimas ir sukomponavimas viename lakšte – bus ekspertų atrinktas, jį bus galima pamatyti parodoje su kol kas darbiniu pavadinimu „Urbanistiniai klonai; nuo emocijos iki realybės”. Beje, šioje parodoje bus ir jūsų darbai.

Lietuvių bendruomenė  Jungtinėje Karalystėje yra palankiausias darinys sukurti tokią  parodai – tai žmonės, kurie jaučia ir žino abi šalis. Jas abi mato. Ir jas abi gali fiksuoti: juk reikalingas prietaisas, su kelių ar net keliolikos megapikselių kokybe dažniausiai guli kišenėje arba rankinėje. Tereikia pamatyti, prisiminti ir užfiksuoti.

Galimame pavadinime specialiai naudoju žodį „urbanistiniai”, nes manau, kad įdomiausios situacijos, kurias rasite, bus miestuose. Laukai visur šiek tiek panašūs. O miestuose erdvės stebėjimui daugiau: langas, panašus į Lietuvoje palikto miesto namo langą, gatvės fragmentas, šaligatvio plytelė, nuotaika ar net paradoksalus Lietuvos elemento dublis – nebūtinai tiesioginis, bet suvokiamas Britanijoje.

Įsivaizduodamas ekspoziciją, aš matau dvigubas nuotraukas vieną šalia kitos – lietuviškas situacijos, įspūdžio ar fragmento originalas bei jo britiškas klonas. Kai virtualiai priartėju prie būsimų nuotraukų, pastebiu, kad originalai ne visuomet yra to paties autoriaus. Kartais jas padaro giminė ar draugas, kartais autorius panaudoja klasikinę kokio nors žymaus Lietuvos fotografo autoriaus nuotrauką – nes būtent ji priminė vaizdą, kurį autorius pamatė Londone. O kartais tai nuotrauka iš kokio nors lietuviško blogo. Mūsų parodos autorius tiesiog gavo leidimą ją pacituoti.

Priėjęs dar arčiau, pamatau, kad nuotraukas lydi gana išsamūs aprašymai – kokie tai objektai, kodėl jie čia, kaip atsitiko, kad jie atsirado nuotraukoje?

Visa tai pamatęs, nusprendžiu – šauni paroda. Dabar ją  tereikia padaryti.

Ernestas Parulskis

PARAIŠKOS TEIKIMO SĄLYGOS:

1.    Paroda vyks 2010-ųjų gegužės 10 – 23 dienomis, St-Martin-in-the-Fields galerijoje, Trafalgaro aikštėje, Londone.

2.    Darbus siųsti iki 2010 kovo 1 dienos adresu: urbanistiniaiklonai@gmail.com .

3.    Nuotraukų  nemaketuoti, nedėti į Word puslapius, o persiųsti pačias fotografijas JPG formatu.

4.    Prie kiekvieno darbo (t.y. nuotraukų poros) reikia pridėti trumpą aprašymą (neviršyti 100 žodžių). Tai turėtų būti darbo atsiradimo istorija ar tiesiog lakoniškas pastebėjimas apie vietą, laiką, kuris padėtų atskleisti eksponuojamo darbo kontekstą.

5.   Būtinai reikia pridėti savo vardą, pavardę, elektroninio pašto adresą, pageidautina telefoną (kad prireikus greitai ir lengvai galima būtų susisiekti) ir adresą.

6.    Visi gauti darbai ir juos lydinčios istorijos bus paskelbti svetainėje www.stebetojas.lt

7.    Darbus parodai organizatoriai atrinks iki kovo 14 d.  Po pirmo atrankos etapo visiems, atsiuntusiems nuotraukas, organizatoriai parašys atsakymą, kuriame praneš, ar darbas atrinktas, ar jį dar reikia pašlifuoti, ar kūrinio organizatoriai vis tik nuspręs jo atsisakyti.  Atrinktų fotografijų autorių lauks papildomi darbai – gal reikės patikslinti kūrinio idėją, gal šiek tiek pasikrapštyti su nuotraukomis. Atrinktiems autoriams taip pat teks sutikti, kad jų darbai gali būti panaudoti parodos plakatuose ir skrajutėse.

8.    Siekiant sukaupti lėšų patalpų nuomai, kūrinių eksponavimui, reklamai ir kitokioms susijusioms išlaidoms, parodai atrinktų darbų autorių bus prašoma sumokėti £20 dalyvio mokestį. Tai padengs tam tikrą dalį su paroda susijusių išlaidų.

9.    Darbų  įrėminimu taip pat prašoma pasirūpinti pačių autorių.

Parodos organizatoriai: Ernestas Parulskis ir Austėja Mackelaitė.

Daugiau informacijos: urbanistiniaiklonai@gmail.com