.
2015    05    27

Paroda „POPKunst For Ever! Estų popmenas septintojo ir aštuntojo dešimtmečių sandūroje“ NDG

artnews.lt

popkunst

Birželio 5 d., penktadienį, 18 val. Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilniuje) atidaroma paroda „POPKunst For Ever! Estų popmenas septintojo ir aštuntojo dešimtmečių sandūroje“.

 Birželio 5 d. 11 val. NDG vyks spaudos konferencija, kurioje dalyvaus parodos kuratorė, Estijos dailės muziejaus direktorė dr. Sirje Helme, Nacionalinės dailes galerijos vadovė dr. Lolita Jablonskienė, parodos architektas, menininkas Kaido Ole.

Septintasis dešimtmetis buvo jaunimo kultūros metas ne tik Vakaruose, bet ir Sovietų Sąjungoje, nepaisant  jos reakcingos kultūros politikos. Vaikinai savadarbėmis gitaromis grodavo tolimų radijo stočių eteryje išgirstus rokenrolo hitus, o merginos siūdavosi platėjančias kelnes iš gausiai gėlių raštais dekoruotų audinių.

Septintąjį dešimtmetį Estijos menas ryžtingai pasuko nauja kryptimi, ištrūkdamas iš socrealizmo kanono. Šių procesų kulminacija tapo pop elemento įsiveržimas į Estijos meną, po kurio pasikeitė aukštosios ir žemosios kultūros, profesionalumo ir kūrybingumo, kopijavimo ir kičo suvokimas. Jaunų menininkų įdiegti nauji principai, iš pradžių gyvavę meninio gyvenimo paraštėse, ilgainiui ėmė skverbtis į vyresnių kolegų kūrybą, į taikomąjį meną, madą, interjero dizainą ir kiną. Modernizmo estetiką ir ideologiją išstūmė popkultūra.

Naujieji kūriniai nevisiškai atitiko profesionalumo sampratą, tačiau iššaukiamai demonstravo pasitikėjimą ir savyje talpino viską: nerangumą, eksperimentus, žaidimą ir ribų plėtimą, o svarbiausia – naują epochos, realybės ir meno santykio interpretaciją. Vakarietiškų meninių procesų inspiruotas estų popmenas nebuvo akla pastarųjų kopija. Perpratę ir savaip pritaikę vakarietiškojo popmeno metodus, menininkai savo kūriniuose apmąstė vietinį kontekstą, vietinius simbolius ir sovietinę masinę kultūrą. Taip, susidūrus kelioms kultūroms, susiformavo vadinamasis „sąjunginis popmenas“.

Parodoje bus rodoma apie 80 eksponatų: tapybos, grafikos, asambliažo darbai, skulptūros, animaciniai filmai ir žurnalai. Parodos dalyviai: Leonhard Lapin, Andres Tolts, Ando Keskküla, Kaljo Põllu, Toomas Vint, Ülevi Eljand ir kiti. Paroda veiks iki rugsėjo 6 d.

Parodos metu bus rengiami edukaciniai užsiėmimai moksleiviams, jaunimui, suaugusiems, šeimoms. Visi norintys kviečiami į temines ekskursijas. Daugiau informacijos edukacija@ndg.lt, tel.: (8 5) 219 59 61.

Organizatoriai: Lietuvos dailės muziejus,  Nacionalinė dailės galerija,  Estijos dailės muziejus

Partneriai: Tartu dailės muziejus, Tartu universiteto dailės muziejus, Talino dailės rūmai, Estijos kino institutas, Estijos nacionalinė biblioteka

Iliustracijoje: Leonhard Lapin. Fontanas. 1972. Popierius, guašas. Estijos dailės muziejus.