.
2012    07    23

Paroda ,,LEIDŽIAMA IŠVEŽTI“: Rafaelio Chwoleso Vilnius Tolerancijos centre

artnews.lt

Birželio 13 d., Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus (VVGŽM) Tolerancijos centre buvo atidaryta žinomo litvakų dailininko, Vilniuje gimusio Rafaelio Chwoleso (1913-2002) paroda ,,LEIDŽIAMA IŠVEŽTI“: Rafaelio Chwoleso Vilnius. Darbai atvežti VVGŽM, Lietuvos Respublikos ambasados Prancūzijoje ir Prancūzų instituto Lietuvoje pastangomis.

Menininko kūrybiniu paveldu besirūpinančių sūnų Aleksandro ir Milijaus Chwolesų dėka iš  Paryžiaus atvežta vertinga darbų kolekcija, dauguma jų sukurti 1945 – 1959 metais. Prieš parodos atidarymą vykusios spaudos konferencijos metu R. Chwoleso sūnūs išreiškė viltį, kad Vilniuje bus atidarytas Rafaelio Chwoleso muziejus. Pasak M. Chwoleso, dailininko šeima yra pasiruošusi būsimam muziejui padovanoti visą tėvo kūrybinį palikimą.

R. Chwolesas prieš karą mokėsi dailės pas Marijaną Kuliešą, Aleksandrą Šturmaną, Mošę Leibovskį, aktyviai dalyvavo žydų literatūros ir meno draugijoje „Jung Vilne“ ir Vilniaus žydų dailininkų draugijos veikloje. Menininkui įtaką darė Vilniaus piešimo mokyklos tradicijos, kur vyravo orientavimasis į prancūzų impresionizmą bei postimpresionizmą. Chwoleso darbų yra Lietuvos, Lenkijos, Izraelio muziejuose, Tretjakovo galerijoje Maskvoje,  privačiose kolekcijose Europoje, JAV, Kanadoje, Australijoje, Izraelyje. Dailininkas pelnė nemažai apdovanojimų, iš kurių galima išskirti Europos vaizduojamųjų menų akademijos apdovanojimą (1981 m.), Paryžiaus miesto apdovanojimą kūrybinio 50-mečio proga (1983 m.).

Dailininko meninio pasaulėvaizdžio centras – Vilniaus miesto fizinė, socialinė ir dvasinė tikrovė –nederėjo  su anuo metu konstruojama sovietinės sostinės mitologema, todėl 1959 m. dailininkas su šeima persikėlė gyventi į Lenkiją, o 1969 m., išvyko į Prancūziją. Paryžius dailininkui tapo miestu, kuriame jis galiausiai įsikūrė. Išvykdamas iš sovietinės Lietuvos į Vakarus Chwolesas išsivežė ir savo darbus. Ant daugelio kūrinių tebėra Lietuvos TSR kultūros ministerijos spaudas: „Leidžiama išvežti į užsienį“.

Parodos atidarymo metu muziejaus direktorius Markas Zingeris nuoširdžiai padėkojo Chwolesų šeimai už pasitikėjimą ir dosnumą, R. Chwoleso kūrybos svarbą Lietuvai pabrėžė LR kultūros ministras Arūnas Gelūnas. Prancūzijos Ambasados Lietuvoje kultūros atašė Audelin Chappuis pažadėjo, kad ambasada ir Prancūzų institutas ir toliau globos R. Chwoleso kolekcijos sugrįžimą į Lietuvą. Šiltais prisiminimais apie tėvą pasidalijo vyresnysis sūnus Aleksandras. Kai dar buvau mažas, apžiūrinėdamas tėvo paveikslus, kuriuose buvo nutapyti ne tik žydiški Vilniaus motyvai, bet ir bažnyčios, gatvelės, skersgatviai, maži kiemeliai, Gedimino pilis, paklausiau tėvo: „Kaip manai, galbūt vieną dieną Vilniuje atsiras tavo vardo gatvelė?“ Jis man atsakė: „Ar matai šį paveikslą, kuriame nutapyta viena Vilniaus gatvelė? Pažvelk, kas parašyta jo apatiniame dešiniajame kampe – Chwoles.  Visas Vilnius jau pilnas Chwoleso vardo gatvelių!”

Parodos lankytojai turi retą galimybę praverti menininko dirbtuves ir  pasekti jo kūrybos raidą, atsispindinčią drobėse, piešinių eskizuose, keramikoje ir Vilniaus fotografijose. R. Chwoleso įamžinti unikalūs vaizdai šiandien leidžia pasižvalgyti po senojo Vilniaus atminties vietas, įvertinti jo, kaip miesto metraštininko, indėlį greta Jano Bulhako, Juozo Kamarausko, Vlado Drėmos ir kitų Vilniaus mylėtojų.

Paroda ,,LEIDŽIAMA IŠVEŽTI“: Rafaelio Chwoleso Vilnius VVGŽM Tolerancijos centre (Naugarduko g.10/2, Vilnius) veiks iki rugsėjo 21 d.

Iliustracijoje: Rafaelis Chwolesas, Impresija, 1963.