.
2015    10    05

Paroda „Ateities menas/Atieties ženklai“ Rygoje

artnews.lt

Eva Junga

Spalio 17 d. iki lapkričio 11 d. Latvijos dailės akademijoje (13 Kalpaka boulevard, Riga, Latvija) vyks paroda „Ateities menas / Ateities ženklai“, kurią kuruoja VDA studentai Ferdinand Evaldsson, Viktorija Peleckaitė, Ona Jučiūtė, VDA absolventė Marija Griniuk, šiuo metu reziduojantys Vilniuje, Esben Holk (Danija), Linda Teikmane (Latvija) ir Arja Horneland (Norvegija).

Paroda „Ateities menas / Ateities ženklai“ kelia klausimą apie menininko pozicijos pokyčius laike. Kaip technologijos paveikia meninius procesus šiandien ir kokiomis sąvokomis reikėtų kalbėti apie meno ir menininkų ateitį. Menas kaip komunikacijos forma balansuoja tarp ideologijų bei visuomenės pokyčių ir laisvos išraiškos. Kasdienybė tapo priklausoma nuo gebėjimo artikuliuoti nuolat atnaujinamomis technologijomis, menas taip pat yra neatsiejamas nuo visuomenės reiškinys. Žmonių įpročiai ir bendravimas, naujosios kartos poreikiai ir vaikų elgesys tiesiogiai atspindi šio uždaro rato realybę, kur žmogus technologijų kūrėjas tampa žmogumi, paveiktu ir pakeistu technologijų. Šios raidos ateities prognozės visuomet baigdavosi absurdiškom vizijom. Ateities tematika mene yra plati ir nesaugi vieta įžengti.

Jauni Skandinavijos ir Baltijos menininkai diskutuoja apie meno ateitį parodoje „Ateities menas/Ateities ženklai“ Rygoje. Anete Bajare (Latvija) teigia, jog novatoriškų idėjų ir metodų generavimas, tuo pat metu suvokiant situacijos absurdiškumą, yra diskomfortiškas procesas. Vygintas Orlovas (Lietuva) ateities tematiką interpretuoja kaip utopiją, kurioje vyksta technologinis garso ir vaizdo dialogas. Transformuodamas menininkas ieško universalios komunikacinės išraiškos. Talivaldis Muzikants (Latvija) dirba su ateities mito sąvoka, suteikdamas objektui tam tikrą vaidmenį ir dimensiją komunikuojant ateitį.

Parodoje pristatyti kiti meninikai: Carola Bjork (Švedija), Christina Rene Jensen (Norvegija),

Gabriel Karlsson (Švedija), Jonas Kjeldgaard Sorensen (Danija), Siri Frances (Norvegija), Victoria Repasi (Švedija), Wendimagegn Belete (Norvegija), Eva Junga (Latvija), Robel Temesgen (Norvegija).