.
2015    05    06

Paroda „Anti-Asger“ galerijoje „Kalnas“

artnews.lt

BBB Johannes Deimling, "a rolling stone gathers no moss #13"

Gegužės 7 d., ketvirtadienį 18:00 Užupio meno inkubatoriuje, galerijoje „Kalnas“ (Krivių g. 10, Vilnius) bus atidaryta paroda „Anti-Asger“, pristatysianti Danijos, Švedijos ir Lietuvos menininkų kūrinius, nagrinėjančius žymaus danų menininko Asger Jorn bei lietuvių menininkų grupės ARS kūrybą.

Projekte dalyvaujantis danų menininkas Jørgen Mikkaelsen taip pristato Asger Jorn: „Jorn, kilęs iš Silkeborgo, mirė 1973 m. 59 m. amžiaus, dažnai minimas kaip svarbiausias Danijos visų laikų menininkas. Asger Jorn gyvenimas ir kūryba buvo išskirtiniai. Jorn garsus, produktyvus dailininkas, Jorn kaip provokatorius, Jorn kaip žydas, Jorn kaip meno aktyvistas, Jorn kaip tuberkuliozės auka, Jorn kaip komunistas, Jorn kaip itin sudėtingas teoretikas, Jorn kaip Šiaurės kultūros veikėjas, Jorn kaip erotikas, Jorn kaip falokratas. Vienas klausimas: Ar kada nors atsiras naujas Asger Jorn?…“

Pirmą kartą pristatytas 2014 m. Danijoje, o dabar Vilniaus auditorijos laukiantis projektas „Anti-Asger“ yra dvejus metus vykstančio meninio tyrimo apie migruojančio meno ir identiteto formavimą rezultatas. Tyrimus menininko Asger Jorn archyvuose Jorn Sikleborge muziejuje vykdo projekto dalyviai Lil Wacmann, Tabita Henriksen, Laila Svensgaard, o projekto iniciatoriai Marija Griniuk ir Tue Brisson Mosich nagrinėja Asger Jorn ir jo amžininkų ARS kūrybą, kuria paremtas jų bendras projektas „My Cousine Comes Back From the War“.

Parodos atidarymo metu 18:00 projektą pristatys dalyviai Tue Brisson Mosich, Marija Griniuk bei tą vakarą veiks interaktyvios novelės prototipas „My Cousine Comes Back From the War” (M. Griniuk, T. B. Mosich). 18:30 įvyks viešas pokalbis su menininku Tue Brisson Mosich, 19:30 performansas „Anti-Murder Manifesto” (M. Griniuk). Birželio 3 d. 17:00-19:00 Pranešimus skaitys Teresa Østergaard Pedersen, Lucas Harberkorn (PHd Århus Universitetas), atliekantys tyrimus Asger Jorn kūrybos tema Jorn Silkeborge muziejuje.

Projekte dalyvauja menininkai Jørgen Michaelsen (DK), Nat Bloch Gregersen (DK), Søren Krag (DK), Laila Svensgaard (DK/SE), Tabita Henriksen (DK), Ulrik Myrtue (DK), Kristian Schroder (DK), Lil Wachmann (DK), Marija Griniuk (LT/DK), Tue Brisson Mosich (DK), Mykolė Ganusauskaitė (LT), pranešėjai: PHd Århus Universitetas, Teresa Østergaard Pedersen, Lucas Harberkorn.

Paroda „Anti-Asger“ veiks iki birželio 15 d.  Ji atidarys iki liepos 28 d. Vilniuje vyksiantį tęstinį projektą apie performatyvumo praktikas Skandinavijos ir Baltijos šalyse, taip pat kviesiantį į parodą „Extract“, „Take a Bite of Vilnius“ projektą „reFORMAT“ ir jo atidarymą Kultūros nakties metu, bei vykusių projektų dokumentaciją. Visi renginiai vyks galerijoje „Kalnas“, Užupio meno inkubatoriuje (Krivių g. 10, Vilnius).