.
2016    02    01

Paroda „13 Veidrodžių“ Šiandienos vengrų fotografija“ „Prospekto“ fotografijos galerijoje

artnews.lt

Gábor GERHES_  Neue Ordnung 3_  2013 _photo, lambda print_  56 x 70 cm

Vasario 3 d. (trečiadienį) 18.00 val. „Prospekto“ fotografijos galerijoje (Gedimino pr. 43, Vilnius) atidaroma paroda  „13 Veidrodžių“ Šiandienos vengrų fotografija“. Atidaryme dalyvaus kuratorius Mihály Surányi ir J.E Zoltán Jancsi, Vengrijos ambasadorius Lietuvoje.

Parodos dalyviai: Benedek Bognár, Ákos Czigány, Imre Drégely, Ágnes Eperjesi, Gábor Gerhes, Luca Gőbölyös, Gábor Kerekes, Dániel Kovalovszky, Gábor Arion Kudász, Ildikó Péter, Lenke Szilágyi, Dezső Szabó, Balázs Telek

13 veidrodžių

Šiandienos vengrų fotografija

Pastarieji 25 metai turėjo itin reikšmingą poveikį fotografijai visame pasaulyje. Yra keturios priežastys, kodėl šis laikotarpis toks įdomus fotografijos istorijoje apskritai, o ypač tokių Vidurio ir Rytų Europos šalių, kaip Vengrija.

1989 metais, kartu su politinės sistemos pokyčiais įvykusiais socialistinėse šalyse, atsirado trys skirtingos techninės naujovės – kitą  raidos etapą žyminčios gairės: parduotuvėse pasirodė pirmieji skaitmeniniai fotoaparatai, per 1989 metų Kalėdas dienos šviesą išvydo žiniatinklio standartas ir Europos telekomunikacijų sąjunga paskelbė GSM standartą. Mūsų parodoje ir stengiamasi parodyti, kaip į pokyčius reagavo skirtingos kartos, įvairūs menininkai, kaip keitėsi jų požiūris, temos ir priemonės.

Karta, kuri dešimtojo dešimtmečio pradžioje jau buvo subrendusi, turėjo prisitaikyti prie naujųjų socialinių ir kultūrinių sąlygų, atviros visuomenės apraiškų, liberalesnių nuostatų bei didesnės konkurencijos. Devintojo dešimtmečio kartai visos naujos sąlygos jau buvo duotos, taigi jiems nereikėjo taikytis prie naujų aplinkybių – jie su jomis augo. Skaitmenizacija, naujos kultūrinės scenos, techninės galimybės, pati žiniasklaida kėlė visiškai naujus klausimus,  taigi reikėjo ir naujo požiūrio.

Mūsų tikslas yra atskleisti nūdienos tendencijas per jau pripažintų ir naujų menininkų darbus, parodyti Vengrijos fotografams kylančius iššūkius. Parodoje pateikiamos skirtingos temos, tačiau kiekvieną menininką, kiekvieną seriją sieja daugybė įvairių saitų. Nenorime skirstyti nei darbų, nei menininkų į įvairias temines grupes, uždėdami joms klasikinių temų (pavyzdžiui, portretas, peizažas, konceptualūs darbai, dokumentika) etiketes. Kiekvienas jų vadovaujasi skirtinga nuostata – nuo klasikinio fotografijos žanro iki medijos – tačiau jie atskleidžia įvairiapusį scenos įspūdį. Pateiksime keletą būdingų atsakymų į iššūkius, iš esmės radikalių atsakymų.

Parodos kuratoriai: Rita Somosi & Mihály Surányi

Iliustracijoje: Gábor Gerhes, Neue Ordnung, 2013, nuotrauka, lambda print,  56 x 70 cm