.
2010    03    14

Paroda „Meno kūrinys lietuvių pasakų motyvais“ „Akademijos“ galerijoje

artnews.lt

pasaku motyvais

Kovo 15 d. 17 val. galerijoje „Akademija“ atidaroma paroda „Meno kūrinys lietuvių pasakų motyvais“.

Bendradarbiaujant su Lietuvių literatūros ir tautosakos institutu buvo atrinktos ir suredaguotos 35 įvairių žanrų lietuvių pasakos, dauguma jų niekur nepublikuotos. Ištraukus burtus, tekstai išdalyti skirtingų sričių ir kartų menininkams. Jie kūrė pasakos „iliustraciją“ sava menine kalba (tapyba, grafika, piešinys, fotografija, tekstilė, filmuota medžiaga, skulptūra, instaliacija, keramika, stiklas, objektas, muzika ir kt.). Taip buvo sukaupta virš 150 įvairių meno kūrinių kolekcija. Šioje ekspozicijoje pristatomi daugiau nei 30 autorių darbai.

Tai jau trečioji šio projekto paroda. Debiutas įvyko Kaune „Menų centro“ erdvėse 2009-ųjų metų pabaigoje. O šių metų vasario mėnesį kamerinė ekspozicija buvo pristatyta Vilniaus knygų mugėje. Kiekviena ekspozicija šiek tiek kinta, atsiranda naujų dalyvių, autoriai pildo, pratęsia savo kūrinius, taip kad paroda gyva ir pulsuojanti.

Iš tiesų pagrindinis šio projekto tikslas – parengti ir sudaryti knygą albumą, kur kiekviena pasaka būtų iliustruota originalias meno kūriniais. Knygą vienytų ne bendra paroda, kūrinių technologijos ar autorių grupė, o būtent pasaka. Leidinys turėtų didelę išliekamąją vertę. Iš vienos pusės – tai mūsų tautos kūrybinio paveldo saugojimas, sklaida, iš kitos pusės – tai šiandien kuriančių menininkų darbų katalogas, pristatymas.

Stereotipiškai manoma, kad pasaka skirta tik vaikui, todėl dauguma pasakų knygų puošiamos tradicinėmis iliustracijomis, nepagalvojant apie kitokias jų menines interpretacijas ir pateikimo galimybes. Projekto idėja – permąstyti ir išjudinti nusistovėjusį požiūrį į iliustraciją, o ypač knygoje ir į tekstą tuo pačiu. Norisi didinti ir šviesti tiek pasakos skaitytojų, tiek meno kūrinio suvokėjų auditoriją. Pratęsti, priartinti, išsaugoti mūsų kultūros paveldą ir jį kūrybingai jungti su šiuolaikiniu menu.

Taigi pirmiausia turėjo atsirasti knyga, o paskui ją lydinčios parodos. Sumanymą šiek tiek pakoregavo pasaulio ekonomikos kreivių siūbavimai ir naujieji PVM įstatymai leidėjams… Bet svarbiausia, kad projektas gyvas, nenumarintas ir, tikiu, kad visas nuveiktas darbas suguls į knygą taip kaip ir buvo sumanyta.

Projekto autorė Marija Marcelionytė, Vilniaus dailės akademijos Grafikos katedros lektorė.

Paroda veiks iki kovo 20 d.