.
2013    06    10

Nidos meno kolonija laukia paraiškų iš kuratorių ir menininkų 2014 m. rezidencijų programai

artnews.lt

nida

Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonija kviečia Lietuvos ir užsienio menininkus ir kuratorius iki birželio 15 dienos teikti paraiškas dvejoms rezidencijų programoms: teminėms ir individualioms rezidencijoms. Atrinkti dalyviai Nidoje galės reziduoti 2014 metų sausio-gegužės mėnesiais

Teminės rezidencijos: „Techno-ekologija“

„Techno-ekologijos” teminių rezidencijų programa (2014 balandžio-gegužės mėn) rengiama bendrai su RIXC medijų kultūros centru Rygoje. Programos tikslas – per meno projektus ir kultūros inovacijas permąstyti kultūrinio, socialinio ir ekologinio tvarumo klausimus. Siūlomų projektų raktažodžiai: jūros lygio kitimas, dumbliai, tarša, sūrumas, ribos, atliekos / turtai jūroje; nacionalinis parkas kaip žalias kubas, judančios / negyvosios kopos, paukščių ir turistų migracija, dirbtinė gamta, briedis, stirna, šernas ir kormoranas; žvejyba, maitinimasis, tvarus transportas, smulkioji ūkininkystė, (pvz. hidroponika), energijos gamyba, prekybos centrų dominavimas.

Rezidencijų trukmė – du mėnesiai, paraiškos priimamos iš individualių menininkų, tyrėjų, mokslininkų, prodiuserių ir kuratorių, galimos ir grupinės (iki trijų žmonių) paraiškos. Atrinktiems kandidatams teikiama stipendija ir padengiamos kelionės išlaidos.

Temines rezidencijas Nidos meno kolonijoje remia ES programa „Kultūra” ir Vilniaus dailės akademija.

VDA Nidos meno kolonija siūlo dalyvauti ir individualiose rezidencijose laisva tema (2014 sausio-gegužės mėn). Individualioms rezidencijoms stipendijų neskiriama, atrinkti menininkai patys turi padengti rezidavimo išlaidas. Stipendijų paieškai suteikiame patvirtinimo laišką-rekomendaciją. Paprastai konkursas yra apie 5-10 paraiškų į vieną studiją.

Laukiami kuratorių pasiūlymai teminėms rezidencijoms

Nidos meno kolonija nusprendė išplėsti savo kuruotų teminių rezidencijų praktiką, pakviesdama kuratorius teikti teminių rezidencijų projektus 2014-2015 metams. Nidos menininkų rezidencijų programa siekiama skatinti kritinę mintį, kūrybiškumą, inovatyvumą bei procesą, taip pat menininkų bendradarbiavimą. Nidos meno kolonijoje kūrybinis vyksmas yra svarbesnis, nei galutinis rezultatas, tačiau iš kiekvieno projekto tikimasi sulaukti bent meninio tyrimo, akivaizdaus mokymosi / žinių perdavimo ar pan. Kita vertus, rezidencijos rezultatu gali būti ir jos metu (su)kurtų darbų viešas pristatymas.

Kuruotų rezidencijų trukmė – nuo vieno iki dviejų mėnesių, dalyvių skaičius – nuo penkių iki aštuonių, dalyviai atrenkami konkurso būdu arba kviečiami kuratorių.

Atrinktoms kuruotoms rezidencijoms drauge su atrinktojo projekto kuratoriumi bus ieškoma nacionalinės ar tarptautinių projektų paramos.

Projektų laukiama iki birželio 15 dienos. Norintys dalyvauti kviečiami siųsti rezidencijų projekto aprašymą, preliminarų darbo planą (iki dviejų puslapių) ir savo gyvenimo aprašymą. Darbo ar dalyvavimo menininkų rezidencijos programoje patirtis bus laikoma privalumu.

Daugiau informacijos rasite Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonijos tinklapyje www.nidacolony.lt

Iliustracijoje: Kolektyvinis 2012 m. simpoziumo dalyvių portretas prie Lietuvos-Rusijos sienos paplūdimyje.