.
2011    02    23

Nidos meno kolonija kviečia į T-R-A-C-E-S rezidencijas ir simpoziumą Inter-formatas

artnews.lt

Veiklą pradedanti Nidos meno kolonija kviečia menininkus, kuriančius tarpdisciplininį, įvietintą (site-specific), ekologišką, biologinį, dalyvaujamąjį meną, besidominčius meno ir agrikultūros ar meno ir vietinės bendruomenės sąveika ir t. t., dalyvauti konkurse T-R-A-C-E-S rezidencijoms kolonijoje kovo 21– gegužės 31 d. Taip pat menininkai ir tyrėjai, teoretikai ir praktikai kviečiami teikti pasiūlymus simpoziumui Inter-formatas.

Atrinkti menininkai galės nemokamai gyventi bei dirbti Nidos meno kolonijoje nuo 4 iki 9 savaičių ir naudotis jos patalpomis, įranga bei dviračiais. Rezidentams bus skiriamos stipendijos tvaraus (sustainable) pragyvenimo, kūrybos ir atvykimo išlaidoms padengti. Jų dydis priklausys nuo atrinktų menininkų skaičiaus ir pasiūlytų projektų išlaidų. Menininkai, aktyvistai ir tyrėjai gali siūlyti ir trumpalaikius tarpdisciplininius ir kolektyvinius projektus.
Paraiškas siųsti iki vasario 28 dienos el. paštu vytautas@nidacolony.lt. Rezidencijos gali prasidėti kovo 21 d. ir baigtis iki gegužės 31 d.

Nidos meno kolonija suteikia menininkams sąlygas kurti ir eksperimentuoti su įvairiais naujai institucijai iškylančiais klausimais:
•    interjero ir aplinkos apgyvendinimas įvairiais elementais (objektais, spalvomis, augalais ir pan.);
•    kolonijos integracija į vietinę bendruomenę; gamtinės ir kultūrinės aplinkos tyrimas ir susigyvenimas su ja;
•    menininkams draugiškos erdvės kūrimas.

Kolonija yra įsikūrusi Nacionalinio parko teritorijoje, todėl ypač laukiami dialogą skatinantys, ekologiški bei jautrūs gamtinei ir kultūrinei aplinkai projektai.

Reziduojantys menininkai turės pristatyti savo projektus simpoziume Interformatas ir metų pabaigoje pasirodysiančioje T-R-A-C-E-S knygoje ir DVD.

Gegužės 3–7 d. Nidos meno kolonijoje vyks tarptautinis T-R-A-C-E-S simpoziumas „Inter-formatas: peržaidžiant tarpdiscipliniškumą ir prisitaikant prie ateities“.

Simpoziumo tikslas yra suburti menininkus, kuratorius, tyrėjus ir praktikus ir peržaisti meno, žinių  ir patirties kūrimo bei pristatymo formatą. Šiuolaikinėje kultūroje menininkams tenka vis įvairesni vaidmenys, jie tampa tyrėjais, teoretikais, kuratoriais, o pastarieji – menininkais. Kur šių vaidmenų ribos? Kokį performansą galėtų atlikti tyrėjas ir teoretikas ir kaip galėtų menininkas teorizuoti?

Simpoziumas Nidoje bus nepertraukiamas performansas su paskaitomis, diskusijomis, pristatymais, žolelių arbatų gėrimo rateliais, idėjų pirtimi, konceptualių tostų (į kiekvieno sveikatą) lydimais pietumis, eko/nomiškais/logiškais įvykiais, įsivaizduojamu žemėlapiavimu ir t. t.

Organizatoriai laukia pasiūlymų, kurie peržaistų ir peržengtų įprastų formatų (paroda, paskaita ir kt.) ribas ir apmąstytų tarpdisciplinines praktikas tarp meno, tyrimų, teorijos ir kuravimo. Daugiau apie simpoziumą.
Pasiūlymus simpoziumui (dalyviams iš Lietuvos) siųsti iki kovo 31 dienos el. paštu vytautas@nidacolony.lt.

T-R-A-C-E-S (Transcultural Research Artist Curator Exchange Series) – tai Tarpkultūrinių tyrėjų, menininkų ir kuratorių mainų serija. Projekto pagrindas – kultūriniai renginiai, kuratorių ir menininkų diskusijos ir tarpkultūrinis bendradarbiavimas tarp trijų organizacijų – IRZU (Slovėnija), Transcultures (Belgija) ir Vilniaus dailės akademijos Nidos meno  kolonijos (Vilnius/Nida) bei asocijuotų partnerių. Projektą iš dalies remia Europos komisijos programa „Kultūra 2007–2013“.