.
2010    05    11

Nenuspėjamoji Vienos mugė

artnews.lt

vienos muge5

Gegužės 6-9 dienomis Vienoje vyko šiuolaikinio meno mugė „Viennafair“, kurioje tarp daugiau nei 110 galerijų iš 20 šalių dalyvavo ir lietuvių valdoma galerija „Tulips & Roses“. Pastaroji mugėje pristatė tarptautinę ekspoziciją su Gintaro Didžiapetrio, Liudviko Buklio, Jesse Ash, Martijn in’t Veld ir Rosalind Nashashibi kūriniais. „Viennafair“ yra bene vienintelė šiuolaikinio meno mugė vakarų Europoje orientuota į centrinės bei rytų Europos šiuolaikinio meno sceną bei jos atstovus, tad joje kaip niekur kitur gausu Lenkijos, Rumunijos, Vengrijos, Slovakijos ir Slovėnijos galerijų, o taip pat Austrijos ir Vokietijos galerijų, bendradarbiaujančių su vidurio ir rytų Europos menininkais. Viena iš tokių – meno gerbėjams Lietuvoje jau pažįstama „Antje Wachs“ galerija, kurios menininkų sąraše net trys lietuvių pavardės – Arturas Bumšteinas, Kristina Inčiūraitė bei Darius Žiūra, tačiau jau gegužės pabaigoje ji surengs neseniai Oberhauseno filmų festivalyje puikiai pasirodžiusios Lauros  Garbštienės solo parodą. Šioje meno mugėje ji pristatė vieno svarbiausių Austrijoje 2010 metų „Henkel“ meno apdovanojimo nugalėtojo jauno bosnių menininko Mladen Miljanovic ekspoziciją.
Mugėje galima buvo pamatyti ir daugiau lietuviams pažįstamų menininkų – Vienos „Hans Knoll“ galerija pristatė praėjusiais metais galerijos „Vartai“ projekte „Artscape“ drauge su Evaldu Jansu pristatytą vengrų menininką Csaba Nemes.

Margumas, būdingas didžiosioms šiuolaikinio meno mugėms, neaplenkė ir Vienos: greta minimalistiškai įsikūrusių stendų galima išvysti spalvingos keramikos skulptūromis nukrautą ekspoziciją, ar milžiniškus (neretai ne itin skoningus) tapybos darbus, o apsigręžus išvysti praėjusioje Venecijos bienalėje matytą (ir pastebėtą!) video filmą. Ekspozicijos kėlė tai nuobodulį, tai pasipiktinimą, tai šypseną, o kartais ir priversdavo aiktelėti iš netikėtumo. Vienas iš tokių – austrų galerijos „ZS Art“ pristatyto menininko Heinz Baumüller ekspozicija, kurią sudarė vien tik žalios spalvos objektai, pradedant baldais, baigiant nuotraukomis ir tekstais, tarsi būtų sukurti Žeimių dueto Agnės Bagdžiūnaitės ir Domo Noreikos, savo kūryboje konceptualiai naudojančių šią spalvą. Tačiau bendrą mugės įspūdį temdė perdėtai spalvingo ir bukai dėmesio reikalaujančio meno gausa, kurioje savo būdingai minimalia ekspozicija ir išsiskyrė „Tulips & Roses”. Galbūt todėl galerijai puikiai sekėsi ir dar per kviestinių svečių peržiūrą, visuomet vykstančią iki oficialaus atidarymo, lankytojai įsigijo net kelis kūrinius iš galerijos stendo. Ką gi, neįprastas kontekstas ne visuomet verčia jaustis ne savo vietoje.

Vis dėlto, kone tokia pati svarbi šiuolaikinių mugių dalis yra papildomi mieste vykstantys meno įvykiai: galerijų atidarymai, įdomios parodos muziejuose, specialios peržiūros ir pasirodymai. Šiais metais greta Vienos mugės vienu metu įvyko dvidešimties galerijų atidarymai, kuriuos vienijo bendras projektas „Curated by“ ir jo tema – menas ir filmai. Gerokai paplušėjus buvo galima apibėgti garsių menininkų (Pawel Althamer, Pierre Bismuth, paminint tik kelis) menininkų kuruotas parodas šia tema, o kitą dieną sukaupus jėgas aplankyti vos per tris aukštus įsitekusią video meno parodą „Changing channels“ Modernaus meno muziejuje, MUMOK‘e.

Toks meno maratonas kainuoja ne tik pūsles ant padų, bet sunkų adaptacijos laikotarpį (pa)vasariškai apsnūdusiame Lietuvos meno gyvenime.

Vienos muge

tulipsandroses2

Galerijos „Tulips & Roses“ ekspozicija.

tulipsandroses3

Galerijos „Tulips & Roses“ ekspozicija.

ludvikas buklys

Iliuziniai Liudviko Buklio žaidimai galerijos stende.

liudvikas buklys3

tulipsandroses4

Martijn in’t Veld daiktais-žodžiais kvietė prisiminti kalbos svarbą pasaulio ir aplinkos suvokime.

Vienos muge2

Mladen Miljanovic pristatomas galerijos „Antje Wachs“ stende.

hans knoll

„Hans Knoll“ galerijos stendas.

hans knoll2

Ir joje pristatomas lietuviams pažįstamas Csaba Nemes.

vienos muge6

Žalioji „ZS Art“ ekspozicija.

Akimirkos iš „Curated by“ projekto:

pawel althamer5

Pawel Althamer kuruota paroda galerijoje „Dana Charkasi”, įsikūrusioje po vienu stogu su tradicine austriška taverna.

pawel althamer

Pawel Althamer kuruota paroda.

pawel althamer2

curated by7

Pierre Bismuth parodą kuravo „Kristine König” galerijoje.

curated by4

Marko Lulic kuravimo pavyzdys „Gabriele Senn” galerijoje.

curated by

„Gabriele Senn” galerijos ekspozicija.