.
2014    08    29

(ne)Mokslas Nidos meno kolonijoje

artnews.lt

Mokslas ir menas paprastai yra laikomi stipriai viena nuo kitos nutolusiomis sritimis, iš dalies tarytumei prieštaraujančiomis viena kitai. Tačiau dažnai mokslinės ir kitos pseudoteorijos, kuriomis buvo tikima, staiga paneigiamos naujų idėjų ir pasaulis vėl suvokiamas kitaip. Kūrybinių „Migruojančių meno akademijų“ („Migrating Art Academies“) dirbtuvių metu jaunieji menininkai gilinsis į visuomenės pripažintus ir atmestus mokslinius, socialinius faktus ir naujai apsvarstys realybės ir vaizduotės sąvokas. Į Nidoje vyksiančio renginio viešas paskaitas kviečiami visi susidomėjusieji.

„Kūrybinių dirbtuvių, pavadinimu „Kai sužinojome, kad saulė sprogs, ji jau sprogo“, metu nurodoma apmąstymų kryptis, tačiau nenustatomos temų ribos. Ir tai yra meninės kūrybos motyvacijos klausimai būties trapumo akivaizdoje. Sena tiesa, kad mokslas yra vienas iš galimų realybės konstravimo būdų, gali naujai sudominti nūdienos menininkus tuo, kad suvokimo procesuose vaizduotė įgyja lemiamą vaidmenį“, – apie būsimas dirbtuves prasitarė Vilniaus dailės akademijos profesorius Artūras Raila. Jų metu bus nagrinėjami ir įvairūs (ne)moksliniai šaltiniai, pvz. dabar viešai prieinamas NASA archyvas ar internetiniai pasakojimai apie ateivius ir undines.

Dirbtuves rugsėjo 2 dieną pradės Oslo universiteto dėstytojas, filosofas ir rašytojas Ian Damerell. Jo viešoje paskaitoje bus nagrinėjami mąstymo stereotipai ir suvokimo inertiškumas. Šiuolaikinio meno praktikas Alan Smith iš Didžiosios Britanijos (Allenheads Contemporary Arts), dirbantis su telepatijos galimybėmis ir minties kaip elektromagnetinės bangos suvokimu, kalbės apie tai, kaip pasitelkdami skirtingus kontekstus, savo veiklą ir tikslus artikuliuoja dabartiniai menininkai. Menininkas ir kuratorius Mindaugas Gapševičius pasakos apie projektus, laviruojančius ant mokslo, tokio kaip astronomija ar neuromokslai, ir meno ribos. Artūras Raila savo paskaitoje kels klausimus apie informacijos patikimumą ir (pasi)tikėjimą.

Susipažinę su teorinėmis ir praktinėmis įžvalgomis jaunieji menininkai vystys savo projektus, kurie dirbtuvių gale, šeštadienį, rugsėjo 13 dieną, bus pristatomi Nidos meno kolonijoje.

„Migruojančių meno akademijų“ (MigAA) platforma skirta inovacijai ir dalijimuisi patirtimi meno edukacijoje. MigAA yra universitetų ir nepriklausomų organizacijų tinklas, apimantis visą Europą. Laboratorija „Kai sužinojome, kad Saulė sprogs, Ji jau sprogo“ yra remiama Europos Sąjungos programos Kultūra, Šiaurės šalių kultūros kontaktų biuro ir Lietuvos kultūros tarybos. Laboratoriją organizuoja Vilniaus dailės akademijos medijų meno katedra kartu su Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga.

Vieša programa:

Antradienis, rugsėjo 2 d., 10 val.  – Ian Damerell paskaita (NO)
Ketvirtadienis, rugsėjo 4 d., 10 val. – Mindaugo Gapševičiaus (LT/DE) ir Artūro Railos (LT) paskaitos
Penktadienis, rugsėjo 5 d., 10 val. – Alan Smith (UK) paskaita
Šeštadienis, rugsėjo 13 d., 13 val. – parodos pristatymas

Adresas: Nidos meno kolonija, Taikos g. 43, Nida
Paskaitų kalba: anglų