.
2009    09    29

Naujo Evaldo Janso filmo "Garso takelis" premjera "Skalvijoje"

artnews.lt

Spalio 7 d. 19.00 val. ir spalio 8 d. 17.00 val. kino centre „Skalvija“  bus pristatytas video menininko, performansų autoriaus, tapytojo ir režisieriaus Evaldo Janso 40 min. filmas „Garso takelis“.

Montuojant savo filmus ir ieškant jiems garsinio sprendimo, Evaldui Jansui kilo mintis “užfiksuoti” šį procesą. Taip gimė apgaulingai paprastas muzikinis dokumentinis filmas, kurio neįprastu montažu sumontuoti kadrai, nufilmuoti “mėgėjiška” kamera, iliustruoja režisieriaus asmenines kūrybines paieškas. Filme jis bendrauja su profesionaliais muzikantais ir liaudiškos muzikos atlikėjais, kompozitoriais, muzikos ekspertais, ir jiems rodydamas ištraukas iš “nufilmuoto” filmo, klausosi komentarų, diskutuoja apie muziką kine, fiksuoja jų filosofinį bei pragmatišką požiūrį į kūrybinį procesą. Tačiau viskas nėra taip akivaizdu; pati variantų gausa labai apsunkina pasirinkimą, tad pats užfiksuotas paieškos „garsovaizdis“ ir yra vienintelis įmanomas garso takelis. Režisierius atsiduria vienoje iš filme skambančių dainų paminėtame „išrengtame krante“, lyg apsėstas rinkdamas akmenėlius ir akivaizdžiai praradęs krypties pojūtį. Filme išvysite atlikėją Aliną Orlovą, muzikos kritikus Darių Užkuraitį, Dovydą Bluvšteiną, Marcinkonių etnografinio antsamblio pasirodymą. Šis E.Janso kūrinys, tarsi, tampa subtilia ode vis bręstančiai, itin dinamiškai Lietuvos muzikos scenai – kupinai skirtingų žanrų, atlikėjų, tradicijų, teorijų bei atradimų.
“Kūryboje vadovaujuosi principu, kurį pavadinčiau egzistenciniu romantizmu. Tai tokia estetinė nuostata, kai vidiniai išgyvenimai ir jausmai yra reakcija į moralinį būvį, kultūros procesus, socialines problemas, archetipus ir simbolius”,- sako režisierius.

Idėjos autorius, režisierius, operatorius ir montažo režisierius Evaldas Jansas.
Operatoriai Nerijus Didvalis, Vilmantas Jankauskas, Vydmantas Plepys, garso režisierius Paulius Kilbauskas,
prodiuserė Egidija Morkūnaitė