.
2009    10    01

Nauji X Baltijos tarptautinio meno trienalės „Miesto istorijos“ renginiai šį šeštadienį

artnews.lt

Spalio 3 d., šeštadienį, 15 val. WILD LIFE TAKE AWAY STATION – menininko Ibrahim Quraishi (PK/NL) 24 val. trukmės performansas privačiame name Žygimantų g. 12.

X Baltijos tarptautinės šiuolaikinio meno trienalės „Miesto istorijos“ dalyvis Ibrahim Quraishi sukūrė performansą, pritaikytą privačiam namui Vilniaus centre, kuris specialaus apšvietimo dėka supanašėja į teatro sceną ar filmavimo aikštelę. Performansą sudaro 24 scenos, trunkančios po valandą, atliekamos dviejų nuogų aktorių, vyro ir moters, kuriems talkina iš anksto įrašytame garso takelyje skambantys balsai. Menininkas ketina parodyti tai, kas paslėpta, bet turi būti išviešinta, atskleisti paradoksalią baimės ir geismo sutartį. Anot autoriaus, tai paktas, kuris dominuoja ne tik pornografijoje ar mene, bet ir pasaulio žiniasklaidoje. Renginio metu nufilmuota medžiaga vėliau bus rodoma parodoje Šiuolaikinio meno centre.

Ibrahim Quraishi (g. 1973) gyvena ir dirba Amsterdame bei Paryžiuje. Jis yra jaunosios kartos menininkas, režisierius, choreografas, savo darbuose apjungiantis teatro ir šiuolaikinio meno sritis.

Režisierius ir idėjos autorius: Ibrahim Quraishi (g. 1973)

Originali kompozicija: Norscq // Apšvietimas: Ibrahim Quraishi // Atlikėjai: Ria Higler, Diego Agulló // Įrašyti balsai: Veronique Ruggia-Saura, Black Stifichi // Pagalba: Gabriel Smeets // Montažas: Roselyne Bellec // Direktorius techniniams reikalams: Vladimir Petkovic // Įrašyta Studio Norscq (Paryžius), 2009 m. // Koprodukcija: X Baltijos tarptautinio meno trienalė „Miesto istorijos” (Vilnius), De Appel (Amsterdamas), Studio Norscq (Paryžius), krschkunst (Viena), no red stopping (Belgradas) // Prodiuseriai: Šiuolaikinio meno centras (Vilnius) / Ibrahim Quraishi produkcija /  STICHTING Anamorfose

Spalio 3 d., šeštadienį, 18.00, ŠMC skaitykloje filmo „Selebreišnas“ (2005) peržiūra ir pokalbis su menininkėmis Quirine Racké  & Helena Muskens (NL).
Trienalėje pristatomas kūrinys „Selebreišnas“ (2005) tyrinėja Selebreišno – kaimo bendruomenę, kurią 1996 m. „Walt Disney Company“ įkūrė nusausintose pelkėse centrinėje Floridoje. Selebreišnas, suprojektuotas taip, kad turėtų visus geriausius mažo miestelio gyvenimo bruožus – naujus namus su priekinėmis verandomis ir pavėsingais šaligatviais, primenančiais penktojo dešimtmečio filmo dekoracijas, buvo unikalus idealizuoto miestų planavimo eksperimentas. Su antropologiniu smalsumu Quirine Racké ir Helena Muskens apsilanko miestelyje po dešimtmečio ir stebi šešias šeimas, ieškodamos namų utopijos.

Walt Disney visuomet baigdavo šou savo žymiąja fraze: “Atminkit, svajonės gal išsipildyti”. Ar Selebreišnas yra išsipildžiusi svajonė nesėkmingai susiklosčiusiame pasaulyje?

Quirine Racké  (g. 1965) ir Helena Muskens (g. 1963) gyvena ir dirba Amsterdame. Jos kuria filmus, dokumentiką ir video instaliacijas tapatybės ir bendruomenės temomis. Jų kūriniai rodyti Tarptautiniame Roterdamo kino festivalyje, Niujorko video festivalyje, Londono Whitechapel galerijoje, Amsterdamo Stedelijk muziejuje. Šiuo metu jos kuria projektą, kuriame tyrinėja istorinių Europos miestų „muziejifikaciją“ arba „disnėjifikaciją“ ir vietinių gyventojų santykius su atvykėliais.

Iliustracija: Quirine Racké  & Helena Muskens. Selebreišenas, 2005, video.