.
2015    07    30

Migruojančių meno akademijų kūrybinė laboratorija „Serendipity“ Nidoje

artnews.lt

serendipity

Migruojančių meno akademijų kūrybinė laboratorija „Serendipity“, vyksianti Nidoje, Lietuvoje, 2015 m. rugsėjo 14-24 d., kviečia kylančius menininkus registruotis dalyvavimui iki 2015 m. rugpjūčio 11 d. internetu www.migaa.eu. Atrinktiems dalyviams bus padengtos kelionės ir apgyvendinimo išlaidos.

Pagal apibrėžimą atsitiktinumas yra dviejų įvykių atsitikimas vienu metu nesant dėsningo ar akivaizdaus priežastinio ryšio tarp jų. „Serendipity“ reiškia „atsitiktinai sėkmingą įvykių atsiradimą ir susiklostymą“ arba „netikėtą ko nors radimą to neieškant“ (whatis.techtarget.com/definition/serendipity). Malonus sutapimas yra tai, kad „serendipity“ sąvoka ateina iš kvailos pasakėlės apie tris princus iš Serendipo (Persija) kurie keliavo ir daug patyrė, nes tai primena plačiai paplitusius pasakojimus apie trečią brolį kvailį [1]. Iš tokių pasakų panašu, kad „serendipity“ ir „kvailybė“ yra neatsiejami, kadangi vietoje to, kad eitų tiesiai į tikslą, brolis kvailys klajoja ratais ten, kur užsimano, ar kur lemtis jį veda, ir tik tada suranda savo iššautą strėlę kalbančios varlės pelkėje. Vis tik rezultatas nenumatytai malonus – visa aplinka jam yra labai draugiška, o varlė galiausiai pavirsta mergele ir jo sužadėtine.

Taigi, …”kvailybė visados esti kažkur kitur. Sykį įvardijus kvailybę ir nustačius jos vietą, ji nebetenka savo gluminamųjų savybių. Atpažinta kvailybė yra ypatinga išmintis” (Matthijs van Boxsel „Kvailybės enciklopedija“. Aidai, 2005, p. 28). Kyla klausimas, kiek kvailumą galima tikrai vadinti kvailumu, ir ar įvairūs neracionalaus žmonių elgesio atvejai yra tik kvantinių savybių mūsų mąstymo procese įrodymas, nagrinėjamas psichologijos ir sociologijos srities, vadinamos „kvantine kognicija“ (angl. quantum cognition).

Šis meno ir mokslo praktikų bei teoretikų susitikimas Nidoje vyks reaguojant į mokslinę prielaidą, kad nepragmatiški ir todėl nelogiški žmonių pasirinkimai ir sprendimai paklūsta kvantinės fizikos matematiniams principams. Kitaip tariant, tai yra pasiūlymas naujai peržiūrėti faktams prieštaraujančio protavimo vertę kasdienės buities argumentuose.

Šiai kasmet Nidoje pasikartojančiai laboratorijai vadovaus menininkai Artūras Raila kartu su Daniumi Kesminu, prie jų prisijungs menininkai ir mokslininkai Alvydas Lukys (LT), Mindaugas Gapševičius (LT/DE), Boris Patrik Kremer (DE), Brian Degger (AU/UK). Renginio metu vyks paskaitos, dirbtuvės, ekspedicijos, intensyvus grupinis darbas, o viską užbaigs atviras rezultatų pristatymas.

Kūrybinę laboratoriją „Serendipity“ organizuoja VŠĮ Institutio media, bendradarbiaudama su Vilniaus dailės akademija. Projektą iš dalies remia Nordic Culture Point ir Lietuvos kultūros taryba.

Daugiau informacijos www.migaa.eu


[1]Istorijos visada prasideda ir baigiasi panašiai: „turėjo tėvas tris sūnūs – du gudrius, o vieną labai gerą – kvailučiu vadinamą”;  „vestuvės buvo labai linksmos, o linksmiausias – geraširdis kvailutis“.