.
2010    08    31

Miesto „dailinimo“ epidemijos protrūkis Saulės mieste

Metras Penkiasdešimt

hammer-sickle

Miesto gražinimo epidemija nevaldomai plinta. Iš sostinės traukinio bėgiais ji jau pasiekė Saulės miestą. Jame siautėja dizaineris ir Jotvingių riteriu save tituluojantis Vilnius Puritonas, negailestingai Saulės miestą užtemdęs rekordinio dydžio knygos ir geležinės lapės-milžinės skulptūrų šešėliais.

Miestelėnai šios epidemijos vietinei mutacijai net sugalvojo specialų pavadinimą „Puronizmas – smulkiosios architektūros stilius, žargonas, pavadinimas kilęs nuo Vilniaus Puritono vardo. Būdingi bruožai: iš cinkuotos skardos lakštų sukurti stilizuoti gyvūnai, medžiai ar abstrakčios kompozicijos.“, – skelbiama visažinėje „Vilkipėdijoje“.

Ūmios puronizmo epidemijos apimtas dalininkas-dizaineris-kraštotyrininkas, nenorėdamas atsilikti nuo sostinės puošėjų, dovanojančių miestui po tiltais kabančias grandines ar disko kamuolius bei piliečių lėšomis mūrijančius trispalves sienas, nusprendė miesto šventės proga padovanoti (o gal tik parodyti) miestelėnams rekordinį 8 metrų ilgio plieninį lenktą pjautuvą. Grėsmingą kardą, pakibusį virš Saulės miesto ir vėl padeda nukalti visų rekordinių Puritono skulptūrinių fantazmų mecenatės UAB „Alga“ meistrai. Tad, pasitelkęs laiko patikrintą taisyklę „ne už valdžios pinigus daryta – kur tik nori pastatyta“, dizaineris gali nesijaudindamas visą miestą užkišti rekordinėmis skulptūromis.

Panašu, kad Pjautuvo skulptūra Puritonas varžosi ne tik su sostinės dailininkais-dekoruotojais, tačiau ir su visame pasaulyje garsiu Claes Oldenburgu, įvairiuose miestuose paliekančiu milžiniškas natūralistines ledų kaušeliuose, šauktų su vyšnaite ar skalbinių gnybtukų replikas. Tačiau lietuvis anaiptol nenusileidžia – juk jo Pjautuvas iš plieno! Ir ne tik: „Pjautuvą kūrėme atsižvelgdami į lietuviškas ginklakalystės tradicijas, apie kurias mūsų etnografai beveik nieko nežino“, — fantazijos reikšmę skulptūrinėje kompozicijoje pabrėžia Vilnius Puritonas. (Tokių fantazijų pasekmes mes dar visi puikiai pamename…).

O paklaustas, kaip miesto valdžia reaguoja į šią pavojingą epidemiją, dizaineris neslėpė savo abejingumo įstatymams „Iki mero dar nenuėjau, — sako V. Puritonas. — Gražu būtų per šventę miestiečiams Pjautuvą parodyti.“

Taigi, gal tik „parodyti“, nes sklinda gandai, kad dėl šios rekordinės skulptūros net trys Marijos žemės miestai varžosi. Apsaugok Aukščiausias!