.
2009    10    14

Menininkai Vilniui atskleis netikėtas ir provokuojančias knygos formas

artnews.lt

Christopher Arnold USA_dailininko knyga

Spalio 15 d. Vilniuje startuoja nacionalinės programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė  2009“ meno projektas „Tarptautinės dailininko knygos kūrybinės dirbtuvės / International artist‘s book workshop“. Jo dalyviai, vadovaujami meno profesorių iš užsienio, kurs objektus, kurie savo idėjomis praplečia knygos – vieno pagrindinių kultūros objektų – formą ir išraišką.

Knyga – ne tik literatūrinė meno forma

„Lietuvoje įprasta matyti standartinių formų ir apipavidalinimo knygas – jei nekalbėtume apie turinį, jos suteikia mažai peno vaizduotei. Tačiau knyga gali būti ir visai kitokia – ji gali pateikti naujų, netradicinių reikšmių, tapti dėmesio objektu, kur svarbi mintis, pažinimas, išreikšti autorių, kūrėjų jausmus. Tai įvyksta prie knygos prisilietus menininkui, kuris tarsi atplėšia knygą nuo klasikinių komercinių formų. Tuomet knyga įgauna provokuojantį, netikėtą veidą, formą, neretai – ir turinį“, – apie dailininko knygos koncepciją pasakojo projekto „Tarptautinės dailininko knygos kūrybinės dirbtuvės“ kuratorius doc. Kęstutis Vasiliūnas.

Šiame projekte dalyvaus 36 jaunieji menininkai iš Lietuvos ir užsienio šalių. Jiems vadovaus pasaulyje pripažinti ir daugybę apdovanojimų pelnę plataus profilio kūrėjai – Kampeno meno akademijos dėstytojas Joseph Johannes Visser (Olandija), Kyungwon Meno ir dizaino universiteto profesorius Chang-Soo Kim (Pietų Korėja) bei Japonijoje ir Australijoje dėstantis Musashino meno universiteto profesorius  Wayne Andrew Crothers (Australija).

Tarptautinė  jaunųjų kūrėjų grupė savaitę truksiančio projekto metu susipažins su specifinės tarpdisciplininio meno srities – dailininko knygos – istorija, skirtingų šalių kūrimo mokyklomis ir tradicijomis. Studentai patys įgyvendins idėjas kurdami dailininko knygas – tiek tradicinės formos, tiek knygas-objektus. Nauji meno objektai visuomenei bus pristatyti viešai.

Plės meno pažinimo ribas

K. Vasiliūno teigimu, dailininko knygose nebūtinai turi būti tekstas, jos gali būti gaminamos iš įvairiausių medžiagų – ne tik popieriaus, bet ir metalo, plastmasės, medžio, polietileno, stiklo, gali įgyti ir skaitmeninį pavidalą. Visa tai priklauso nuo menininko fantazijos ir interpretacijos.

„Užsienyje ši meno sritis yra gerai žinoma ir paplitusi, dailininko knygose įkūnytomis idėjomis mielai naudojasi tradicines knygas leidžiantys ir kuriantys leidėjai bei dizaineriai, tačiau Lietuvoje taip nėra. Neturime nei dailininko knygos tradicijos, nei metodikos. Vien dėl to, kad beveik nėra iš ko mokytis. Todėl tikiuosi, jog šios kūrybinės dirbtuvės, kurioms vadovaus pasaulinio lygio meno žvaigždės, taps geru kelrodžiu mūsų menininkams, tuo pačiu praplės meno pažinimo ribas visoje šalyje“, – sakė doc. K. Vasiliūnas.

Projekto kuratoriaus teigimu, pasisemti žinių apie šią Lietuvoje neįprastą meno sritį galima ir šiuo metu vykstančioje „5-ojoje tarptautinėje dailininko knygos trienalėje Vilnius 2009“. Savo kūrinius šiai trienalei atsiuntė 330 menininkų iš  56 pasaulio šalių, o žiuri parodai atrinko tik 131 menininko iš 34 šalių darbus. Dailininkų knygų paroda jau aplankė Leipcigą (Vokietija), Vilnių, šiuo metu eksponuojama Silkeborge (Danijoje), o vėliau kelsis į Halmstadą (Švedija), Seulą (Pietų Korėja), Veneciją (Italija).

„Deja, tenka konstatuoti, kad šis renginys labiau mylimas ir žinomas užsienyje nei Lietuvoje. Tačiau tikimės, kad tarptautinių dailininko knygos kūrybinių dirbtuvių projektas padės populiarinti šią meno sritį ir mūsų šalyje“, – viliasi projekto kuratorius.

Patirtimi dalinsis užsienio menininkai

Projektas „Tarptautinės dailininko knygos kūrybinės dirbtuvės“ prasidės spalio 15 d., ketvirtadienį, vyksiančia vieša paskaita, į kuria kviečiami visi besidomintys šiuolaikine grafika, knyga, leidyba, netradicinėmis meninėmis jos formomis. Vilniaus dailės akademijoje (VDA), Maironio g. 4, Gotikinėje salėje 18 val. viešą paskaitą skaitys ir savo darbus pristatys visi trys kūrybinių dirbtuvių vadovai J. Visser, Chang-Soo Kim ir W. A. Crothers.

Šiek tiek daugiau nei po savaitės, spalio 23 d., VDA Grafikos katedroje, spaustuvėje 11 val. įvyks viešas kūrybinių dirbtuvių rezultatų pristatymas.

Vieno iš aktyviausių dailininko knygos propaguotojų Lietuvoje doc. K. Vasiliūno teigimu, kūrybinėse dirbtuvėse bus atskleistas itin išsamus šios meno srities veidas – skirtingos mokyklos, srovės ir tradicijos. Todėl dirbtuvėse dalyvausiantys jaunieji menininkai pasisems neįkainojamos patirties.

Apie projekto vadovus:

o Kampeno meno akademijos Olandijoje dėstytojas Joseph Johannes Visser atstovauja tradicinės europinės dailininko knygos mokyklai. Tai itin plataus profilio menininkas – aktyvus grafikas, dailininkas, tipografas, kompozitorius ir knygų vertėjas. Jo darbai buvo eksponuojami ir publikuojami ne tik Europoje, bet ir Japonijoje, JAV, Australijoje. Tarptautinį pripažinimą pelnęs menininkas kuravo daugybę kūrybinių dirbtuvių ir kitų projektų visame pasaulyje.
o Chang-Soo Kim – Kyungwon (Pietų Korėja) Meno ir dizaino universiteto profesorius, didelę praktiką turintis dizaineris, šiuolaikinio meno atstovas, surengęs keletą personalinių parodų Japonijoje ir JAV bei dalyvavęs daugybėje tarptautinių ekspozicijų. Apdovanotas pagrindiniais prizais grafikos bienalėse  Vengrijoje, Lenkijoje ir Didžiojoje Britanijoje. Šis menininkas kūrybinėse dirbtuvėse studentams atvers skaitmeninėmis technologijomis kuriamos dailininko knygos paslaptis.
o Australas Wayne Andrew Crothers – nuolatinis Musashino meno universiteto lektorius, žinomas grafikas, senovinio rytietiško spaudos būdo specialistas. Surengęs keturiolika personalinių parodų ir dalyvavęs keliose dešimtyse kolektyvinių parodų daugelyje pasaulio šalių. Pelnęs tarptautines premijas ir apdovanojimus Kanados, Ispanijos, Australijos, Japonijos ir kitų šalių meno bienalėse ir trienalėse.

„Tarptautinės dailininko knygos kūrybinės dirbtuvės“ yra viena iš dizaino praktinę naudą miesto gyvenimui atspindinčio projekto „Dizainas miestui“ dalių. Iki š.m. lapkričio pabaigos vyksiantį daugialypį projektą taip pat sudaro „KELRODŽIAI/WAYSHOWING“, sukūrę inovatyvią kelrodžių sistemą Vilniaus dailės akademijoje; tipografiniais pranešimais Vilniaus senamiesčio išsaugojimo būtinybę pabrėžusios „Raidės iš miesto – žodžiai į miestą“; „Uniformos miestui“, kur bus bandoma sukurti uniformų projektus Vilnių prižiūrinčių įstaigų darbuotojams; „Judantis peizažas“, pristatantis naujus dizaino, žmogaus ir erdvės sąveikos būdus; „TM Miestas“, perteikiantis modernias šilkografijos naudojimo metodikas; filmų festivalis „Dizaino dokumentika“; tarptautinis socialinių plakatų konkursas „Vilnews of the World“.

„Dizainas miestui“ yra vienas iš trylikos edukacinės meno programos „Europos menų mokykla“ projektų, kuriuo siekiama pristatyti įvairias dizaino panaudojimo formas ir galimybes gerinant miesto aplinkos kokybę, drauge su užsienio šalių menininkais sukurti ir pasiūlyti naujus dizaino objektus Vilniaus mieste.