.
2014    04    25

Marijos ir Petro Olšauskų paroda „Panelė Bird“ Art in General projektų erdvėje Niujorke

artnews.lt

Balandžio 19 – gegužės 31 d. Art in General projektų erdvėje Niujorke pristatoma lietuvių menininkų Marijos ir Petro Olšauskų paroda „Panelė Bird“. Tai ketvirtoji parodų erdvės The Gardens paroda kuratorinėje rezidencijoje Art in General.

„Bet ką gi aš galiu užrašyti! Tokie žodžiai kaip srautai, fontanai, bangos, purslai perteikia tvarkos ir reguliarumo idėją, tačiau čia jos nebuvo nė kvapo…  Visa buvo tik sumaištis, bruzdesys, jėga, teroras, didybė, didingumas, paslaptis ir netgi grožis.”

Panelės Bird įspūdžiai apie Kilauea vulkaną.

Iš: Ascott R. Hope „Wonders of the Volcano“, 1880.

Prieš pusę metų lietuvių menininkai Marija ir Petras Olšauskai sukūrė šviestuvą, kurį nusiuntė į Art in General, kad pastarasis pripildytų Musée Miniscule erdvę melsva šviesa. Tai buvo pirmoji jų pasiruošimo dabartinei parodai fazė. Antroji to pasiruošimo dalis – kelionė į Niujorką šių metų žiemą, kurios metu menininkai 16mm kino kamera filmavo muzikinį klipą – centrinį šios parodos kūrinį.  Videodarbas filmuotas įvairiuose Niujorko rajonuose, sutinkant ir dokumentuojant įvairius atlikėjus ir praeivius gatvėse.

Parodoje „Panelė Bird“ svarba teikiama estetiniam pasaulio suvokimui ir artikuliacijai (neatsitiktinai pavadinimas nurodo į XIX amžiaus keliautojos panelės Bird įspūdžius išvydus vulkaną). Grožio, bet kartu ir netikslumų bei stokos išraiškos ir panaudojimai yra vienos pagrindinių šios parodos-instaliacijos, kurioje be muzikinio video žiūrovus pasitinka į langą atremtas pilkšvų tonų vitražas bei šiek tiek nepatogi specialiai videodarbo peržiūrai sukurta kėdė, temos.

Olšauskų kuriama nuotaika – apgaulinga. Panašią nuotaiką kuria fizikai, dirbantys su inovatyviom apšvietimo sistemom, kurios vėliau panaudojamos prekybos centruose paversti prekes patrauklesnėmis. Šioje parodoje menininkai operuoja šviesa, parodos žiūrovo lūkesčiais ir trajektorijomis.

Marija Olšauskaitė (g. 1989) – menininkė, gyvenanti ir dirbanti Vilniuje. Olšauskaitė studijavo skulptūrą Vilniaus dailės akademijoje. Paskutinės parodos: personalinė paroda Apvaliojoje studijoje, Vilnius (2013), „Aukcionas“, Šiuolaikinio meno centras, Vilnius (2012), personalinė paroda The Gardens, Vilnius (2012), „Ornamentas“, Nacionalinė dailės galerija, Vilnius (2012).

Petras Olšauskas (g. 1987) – menininkas, gyvenantis ir dirbantis Vilniuje. Olšauskas studijuoja skulptūrą Vilniaus dailės akademijoje. Paskutinės kolektyvinės parodos: „Paroda scenoje dievas iš mašinos“, Vilnius (2013).

Kuratorės: Gerda Paliušytė ir Inesa Pavlovskaitė

Art in General yra viena seniausių ir didžiausių pelno nesiekiančių meno organizacijų Niujorke, įkurta 1981 m., kurios pagrindinė veikla – amerikiečių ir užsienio menininkų kūrinių pristatymas ir produkcija bei rezidencijų programa.