.
2015    05    29

„Maištaujantis oportunizmas“ leidinio pristatymas ŠMC skaitykloje

artnews.lt

subversive

Birželio 4 d., ketvirtadienį, 19 val. Šiuolaikinio meno centro skaitykloje vyks Architektūros [leidinių] fondo rengiamas naujausio numerio „Maištaujantis oportunizmas/Subversive Opportunism“ pristatymas, kurio metu rengėjai kviečia diskutuoti apie leidybos formatus, įgalinančius novatoriškus ir netikėtus architektūros, urbanistikos bei dizaino tyrimus.

„Maištaujantis oportunizmas“ praplečia disidentiškumo sąvokos naudojimą kalbant apie erdvines praktikas, kvestionuoja „aktyvizmo“ bei disidentiškumo įmanomybę ypatingai komplikuotame pasaulyje. Kviestiniai užsienio ir Lietuvos autoriai svarsto atvejo studijas, išsidriekiančias geopolitiniuose kontekstuose nuo Stambulo iki Stokholmo ar kitos viešosios erdvės – socialinių medijų informacijos lauko. Leidinyje aptariamus metodus ir strategijas pristato kultūros politikos tyrėja Skaidra Trilupaitytė ir leidinio sudarytojos, kuratorė Viktorija Šiaulytė ir architektūros istorikė Marija Drėmaitė.

Leidinys pasiekiamas: http://archfondas.lt/leidiniu/alf-04/maistaujantis-oportunizmas

Vakarą užbaigs diskusija apie [architektūros ir urbanistikos] leidybos, nepriklausomų tyrimų ir kritikos ateitį kartu su leidyklos „Lapas“ įkūrėja Ūla Ambrasaite bei kritiku ir architektu Matu Šiupšinsku.

Architektūros [leidinių] fondas siekia sukurti erdvę ilgalaikiams, įvairiapusiškiems ir tarpdisciplininiams tyrimams apie mūsų kasdienę erdvę, erdvines praktikas bei jos apraiškas. Kai šiandieninė žiniasklaida speičiama į kampą kuo greičiau generuoti turinį ir surinkti kuo daugiau nuorodų paspaudimų, kokia ateitis laukia tyrimų bei polemikos, kuri reikalauja lėtesnio bei atidesnio žvilgsnio? Kaip galima komunikuoti akademinių užmojų tyrimus bei straipsnius platesnei auditorijai? Kokios platformos ir kaip gali būti išnaudojamos bandant suprasti bei diskutuoti esamuoju laiku vykstančius architektūrinius ir urbanistinius procesus? Kaip tokios platformos gali paskatinti architektūros, urbanistikos ir dizaino teorijos ir praktikos bendruomenę pačiai geriau suprasti savo vaidmenis?

Renginį pristato Architektūros [leidinių] fondo komanda – Marija Drėmaitė, Indrė Ruseckaitė, Viktorija Šiaulytė

Architektūros [leidinių] fondas – nuo 2012 m. gyvuojanti „Architektūros fondo“ iniciatyva, dokumentuojanti bei kontekstualizuojanti organizacijos rengiamus paskaitų ciklus. Pasirinktos temos taip pat toliau tyrinėjamos autoriniuose interviu bei būsimų esė autorių susitikimuose-seminaruose. Šiuo metu išleista: ALF01 „Show off: reginio architektūra“, ALF02 „Modernizmas: tarp nostalgijos ir kritiškumo“, ALF03 „Miestas. Lūžio taškai“, ALF04 „Maištaujantis oportunizmas“.

http://www.archfondas.lt/leidiniu