.
2015    06    09

LTMKS projektų erdvėje „Malonioji 6“ – neįprasta šiuolaikinio meno edukacija

artnews.lt

pasidaryk-pats0

Nuo šių metų pradžios Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos (LTMKS) rengiamos „pasidaryk-pats“ serijos dirbtuvės jau pasiūlė keletą aktualių temų ir sulaukė nemažai tiek dalyvių, tiek žiūrovų dėmesio.

Dirbtuvių, vykstančių LTMKS projektų erdvėje „Malonioji 6“ tikslas – tirti ir plėsti „pasidaryk pats“ (angl. „DIY“ arba „do it yourself“) kultūrą lietuviškame meno lauke. Tokia veikla sudaro galimybę susipažinti su tam tikros srities žiniomis ir patirtimi iš arčiau, tiesioginio prisilietimo prie procesų principu. Dirbtuvių dalyviams sudaromos galimybės gilintis į kitų disciplininių specifiką, perimti jų praktiką, ir galbūt perkelti ją į savo meninę kūrybą.

Panašią netradicinių renginių programą, orientuotą į tarpdisciplininės srities meno veiklas, LTMKS jau pradėjo 2014 metų rudenį projektu „Mini-rezidencijos kūrėjams, darantiems neįprastus dalykus su elektra“. Pernai atvykę užsienio menininkai ir mokslininkai pasiūlė, pavyzdžiui, išmokti kompiuterinę vaizdo kamerą paversti mikroskopu, „namų“ sąlygomis įsirengti mini laboratoriją siekiant nustatyti dirvos atsparumą antibiotikams ar pasigaminti skraidančias ir į elektromagnetines bangas reaguojančias mašinas.

Šiemet pačios populiariausios ir paklausiausios buvo „Pure Data“ dirbtuvės su menininku ir garso režisieriumi Vyčiu Puronu. Jos leido prisiliesti prie garsų ir vaizdų programavimo terpės Pure Data pagrindų. Dėl tikrai didelio susidomėjimo rudeniop planuojamos dar vienos panašios dirbtuvės.

„Malonioji 6“ šiemet dar vyko ir knygų rišimo dirbtuvės su menininku Matu Dūda bei piešiančių robotų konstravimo dirbtuvės su keliaujančiu menininku Justin Tyler Tate. LTMKS planuoja netolimoje ateityje pakviesti daugiau sužinoti apie geologinius procesus, alchemiją bei kitas įdomias sritis.

Dirbtuves Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga rengia bendradarbiaudama su organizacija „Institutio media“. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Lietuvos kultūros taryba.

 http://www.lrt.lt/mediateka/irasas/78555/labas_rytas_lietuva._i_dalis/12727

pasidaryk-pats1

pasidaryk-pats2

pasidaryk-pats5

pasidaryk-pats6

pasidaryk-pats7

pasidaryk-pats9

Nuotraukos: Lina Albrikienė