.
2014    11    26

„Literatūra ir kinas kaip keliavimo būdas ir priemonė sovietmečiu“ – pokalbis Nacionalinėje dailės galerijoje

artnews.lt

valaitis

Lapkričio 28 d., penktadienį, 17.30 val. Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilniuje) vyks pokalbis-diskusija „Literatūra ir kinas kaip keliavimo būdas ir priemonė sovietmečiu“ − pirmoji parodos „Teodoras Kazimieras Valaitis. 1934-1974“, kuratorė Giedrė Jankevičiūtė, vykstančios Nacionalinėje dailės galerijoje, paralelinės programos dalis.

Sovietmečiu kelionės už SSRS ribų buvo mažai kam prieinamos, tad kelionių temos išpopuliarėjimas 6−9 deš. literatūroje ir kine neatsitiktinis ir, kita vertus, nevienareikšmis dalykas. Pokalbyje siūloma pažvelgti į kiną ir literatūrą kaip medijas, kurių pagalba buvo konstruojamas socialistinę utopiją palaikantis mechanizmas ir paanalizuoti, kaip jis veikė. Kitas pokalbyje nagrinėjamas keliavimo aspektas − kelionė kaip būdas pabėgti iš sovietinės realybės, transcendentinės kelionės. Vengdami priešstatos kolaborantas vs rezistentas, kalbėsime apie įvairias gyvenimo sovietmečiu strategijas.

Didžioji dalis per penkerius metus Nacionalinėje dailės galerijoje surengtų personalinių parodų pristatė sovietmečio lietuvių dailininkų kūrybą, kartu ir jų sudėtingas biografijas. Kiekviena jų iš naujo kėlė santykio su sovietmečiu klausimą. Diskutuoti apie sovietmetį platesnėje auditorijoje prasminga. Viena vertus, tai edukacinė veikla, skirta jaunesnio amžiaus auditorijai, ir kita vertus, tam tikra trauminės sovietmečio patirties terapija. Juk požiūris į sovietmetį, didėjant laiko distancijai, neabejotinai kinta. Kalbėjimas padeda sužinoti, suprasti naujus dalykus ar į jau žinomus reiškinius pažvelgti iš naujos perspektyvos.

Šis pokalbis, tai pirmoji parodos „Teodoras Kazimieras Valaitis. 1934-1974“, kuratorė Giedrė Jankevičiūtė, vykstančios Nacionalinėje dailės galerijoje, paralelinės programos dalis.

Pokalbio dalyvės: dr. Imelda Vedrickaitė-Frukacz, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Šiuolaikinės literatūros skyriaus mokslinė darbuotoja, dr. Natalija Arlauskaitė, kino teoretikė, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentė, dr. Skaidra Trilupaitytė, kultūros politikos tyrinėtoja, Lietuvos kultūros tyrimų instituto vyresnioji mokslo darbuotoja.  Pokalbį moderuos Živilė Etevičiūtė, Nacionalinės dailės galerijos kuratorė.

Įėjimas nemokamas.